Πρώτη στην Ευρώπη η Ισπανία θεσμοθετεί την άδεια δυσμηνόρροιας

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα, σε πρώτη ανάγνωση, ένα νομοσχέδιο που θεσμοθετεί την «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις γυναίκες που υποφέρουν από επώδυνη περίοδο, ένα πρωτοφανές και προοδευτικό μέτρο στην Ευρώπη που αποσκοπεί να σπάσει ένα ταμπού σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Το νομοσχέδιο – που εγκρίθηκε με 190 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 5 αποχές – ενισχύει επίσης την πρόσβαση στις αμβλώσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί και από τη Γερουσία και κατόπιν να επιστρέψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν γίνει νόμος του κράτους.

«Αυτό το νομοθέτημα είναι ένα νομοθέτημα φεμινιστικών κατακτήσεων» τόνισε ενώπιον των βουλευτών, η υπουργός Ισότητας Ειρήνη Μοντέρο, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Podemos, σύμμαχος των σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην κυβέρνηση. «Αναγνωρίζουμε την υγεία της περιόδου ως μέρος του δικαιώματος στην υγεία και καταπολεμούμε το στίγμα και τη σιωπή», πρόσθεσε.

Αν  και η κ. Μοντέρο είχε αφήσει να εννοηθεί την περασμένη άνοιξη ότι η αναρρωτική άδεια, που θα μπορούσαν να χορηγήσουν οι γιατροί σε γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια, «δεν θα είχε χρονικό όριο», δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες στο νομοσχέδιο για αυτό το θέμα.

Όταν το σχέδιο νόμου εγκριθεί οριστικά, η Ισπανία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο που θα ενσωματώσει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία ή η Ζάμπια.

Αυτή η «άδεια», ωστόσο, προκάλεσε απροθυμία στη σοσιαλιστική πτέρυγα της κυβέρνησης και επικρίθηκε από το σωματείο UGT. Το UGT, ένα από τα δύο μεγαλύτερα της χώρας, ανησυχεί για ένα πιθανό φρένο στις προσλήψεις γυναικών από εργοδότες που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες. Αυτός ο νόμος «θα προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα για τις γυναίκες» με αποτέλεσμα «περιθωριοποίηση, στιγματισμό» και «αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας», κατήγγειλε τη δεξιά αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος με τη φωνή της βουλευτού Μάρτα Γκονζάλεζ Βάσκεζ.

Αυτή η «άδεια έμμηνου ρύσης» είναι ένα από τα εμβληματικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου νομοσχεδίου που σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει την πρόσβαση στις αμβλώσεις στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω ιδίως μιας μαζικής αντίρρησης συνείδησης από τους γιατρούς. Επί του παρόντος, οι γυναίκες πρέπει επομένως να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να κάνουν έκτρωση σε ορισμένες περιοχές λόγω της έλλειψης δημόσιων υπηρεσιών και της απουσίας εξειδικευμένης κλινικής κοντά.

Αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης το δικαίωμα σε ανήλικες να κάνουν άμβλωση χωρίς την άδεια των γονιών τους σε ηλικία 16 και 17 ετών. Η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1985 και στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε το 2010, αλλά έχει πολλά «αγκάθια» στη χώρα της Ιβηρικής με ισχυρή καθολική παράδοση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την προώθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών ή προϊόντων υγιεινής για την περίοδο στα λύκεια. 

Η Ισπανία είναι μια χώρα που θεωρείται σημείο αναφοράς όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την υιοθέτηση το 2004 νόμου για την έμφυλη βία. 

Προβάλλοντας το προφίλ φεμινιστή, η κυβέρνηση του Σάντσεθ έχει περισσότερες γυναίκες από άντρες.