Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στις χονδρικές τιμές ρεύματος

«Πρωταθλήτρια» για 8η συνεχόμενη μέρα η χώρα μας. Μεγάλες οι διαφορές με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Υπάρχουν προτάσεις για να μπει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Πρωταθλήτρια» η χώρα μας για όγδοη συνεχόμενη μέρα. Στα 239 ευρώ η χονδρική τιμή ανά μεγαβατώρα τη στιγμή που στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία είναι κοντά στα 50 ευρώ.

«Πρέπει να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του. Γι' αυτό παλεύουμε για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, θα αυξήσει με δίκαιο τρόπο τα εισοδήματα, θα στηρίξει τους συνταξιούχους και θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος», σχολιάζει (OPEN) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο πίνακας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι αποκαλυπτικός και φανερώνει τις τεράστιες διαφορές που χωρίζουν τη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

«Αν δούμε σήμερα τις τιμές της χονδρικής στο ρεύμα είναι στα 239 ευρώ στην Ελλάδα τη στιγμή που Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία  είναι στα 50 ευρώ! Εδώ έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη, και ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις σε σχέση με το εισόδημα είμαστε η τρίτη πιο ακριβή χώρα στην ενέργεια», υπογράμμισε Ν. Ηλιόπουλος, καταγγέλλοντας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει 8 δισ. ευρώ στους παρόχους! Από ποιους τα πήρε; Από τους πολίτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα 4 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα από ΦΠΑ. Δεν προέκυψαν γιατί ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο. Ίσα ίσα που η κατανάλωση μειώνεται. Καταναλώνουμε λιγότερο πληρώνουμε περισσότερο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για την ανάγκη αλλαγής μοντέλου «που δεν θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, αλλά θα βασίζεται σε μια δημόσια ΔΕΗ».

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος ανήρτησε πίνακα με την «πρωτιά» της Ελλάδας, συγκρίνοντας τις τιμές με αυτές της Βουλγαρίας. Η διαφορά είναι σημαντική με τη χώρα μας επί οκτώ ημέρες να βρίσκεται στην κορυφή.

«Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να βλέπουμε και το εισόδημα. Είμαστε η μοναδική χώρα όπου ο βασικός μισθός είναι κάτω από το ύψος που ήταν το 2010! Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό της συνεχίζει να έχει κομμένη την 13η σύνταξη. Με υπογραφή Μητσοτάκη έχουμε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ κομμένα από τους συνταξιούχους», υποστήριξε ο Νάσος Ηλιόπουλος δίνοντας μια συνολικότερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.

«Χρειάζεται μια δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων και μια δίκαιη διαγραφή μέρους των  χρεών της πανδημίας προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και ρύθμισή τους σε ένα σχήμα 120 δόσεων», κατέληξε.