Θαλασσινή απόβαση προσφοράς της Σύμπλευσης στα μικρά νησιά του Αιγαίου

Κάθε Απρίλιο, τα φουσκωτά σκάφη και οι εθελοντές γιατροί της Σύμπλευσης επισκέπτονται τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου προσφέροντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε τόπους μακρινούς εκεί όπου δεν υπάρχουν μεγάλες Δομές Υγείας. Εδώ και 10 χρόνια έχουν εξεταστεί χιλιάδες συμπολίτες μας, στο πλαίσιο αυτού του ετήσιου διάπλου του Αιγαίου, που επιπλέον παρέχει αιματολογικές εξετάσεις, κτηνιατρικές εξετάσεις για τα ζωάκια των νησιών, ψυχαγωγικές παραστάσεις για τους λιλιπούτειους κατοίκους κι έργα υποδομής για τα νησιά.

Εδώ και 10 χρόνια, η Σύμπλευση οργώνει τα πελάγη κι επισκέπτεται τα νησιά του Αιγαίου παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους που δεν έχουν δίπλα τους οργανωμένα ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία. Η ομάδα των εθελοντών περιλαμβάνει γιατρούς πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίες είναι ανύπαρκτες στα μικρά κι απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με συνέπεια η απόβαση της Σύμπλευσης στο λιμάνι των νησιών να ισοδυναμεί με μεγάλη γιορτή για τους κατοίκους.

Γιορτή που στήνεται στον ντόκο με χορό, τραγούδια, τοπικά καλούδια, ψημένη ρακή, δίπλες, παστέλια, καπνογόνα, φωτοβολίδες και τα παιδιά να δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό, με λουλούδια και ζωγραφισμένα πανό, προσφέροντας στους θαλασσόλυκους την πιο ζεστή αγκαλιά στον κόσμο.

Στο επετειακό διάπλου των 10 χρόνων, η Σύμπλευση επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Χάλκη, και έκανε επίσης απόβαση στα λιμάνια της Σικίνου, της Τήλου, της Δονούσας, της Νισύρου, της Ψερίμου και της Τελένδου. Τα δύο τελευταία νησάκια, κουκίδες του χάρτη, κοντά στην Τουρκία αποτελούν ξεχασμένους παραδείσους του Αιγαίου, που οι περισσότεροι γνωρίζουμε από εικόνες του Αυγούστου, όταν οι σμαραγδένιες παραλίες τους κατακλύζονται από κόσμο. Όμως το να ζεις σε ένα μακρινό ή και ακριτικό νησί δεν είναι καθόλου έτσι! Η ζωή στους βράχους του Αιγαίου δεν είναι εύκολη ειδικά πριν ανάψουν και όταν σβήσουν τα φώτα της θερινής σεζόν. Τα νησιά αυτά έχουν μόνο ένα περιφερειακό ιατρείο ή μικρό κέντρο υγείας και όταν έρχονται εκεί καρδιολόγοι, παιδίατροι, οφθαλμίατροι πνευμονολόγοι, ΩΡΛ, γυναικολόγοι, ορθοπεδικοί, εργαστηριακοί γιατροί και κτηνίατροι, το νησί έχει κάθε λόγο να γιορτάζει.

 

Ο κόσμος συρρέει στο κέντρο υγείας, εκεί όπου στήνονται τα ιατρεία, ενώ στα μικρά νησιά όπως η Ψέριμος και η Τέλενδος, τα ιατρεία στήνονται στον περιβάλλοντα χώρο, σε ελαιώνες, αμπελώνες ή κάτω από γιγάντιους φίκους. Μέσα στη φύση κάτω από τον γαλανό ή συννεφιασμένο ουρανό. Την ώρα η κτηνίατρος αντιμετωπίζει μια κύστη στο πόδι ενός κόκορα, ο πνευμονολόγος κάνει σπιρομετρήσεις, οι παιδίατροι εξετάζουν, ο γυναικολόγος διενεργεί τεστ ΠΑΠ, οι ΩΡΛ αφαιρούν κερί από τον ακουστικό πόρο των κατοίκων, οι οδοντίατροι κάνουν σφραγίσματα ή και εξαγωγές δοντιών και όλο το νησί είναι μαζεμένο εκεί όπου οι εθελοντές της Σύμπλευσης αλλάζουν προς το καλύτερο τις ζωές τους. Επίσης γίνονται αιματολογικές εξετάσεις, από νωρίς το πρωί, με τα δείγματα να μεταφέρονται και να αναλύονται στην Ιασώ Γενική Κλινική, η οποία προσφέρει αυτήν την πολύτιμη υπηρεσία στους νησιώτες στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «δίπλα σας», του Ομίλου Ιασώ και της Ιασώ Γενικής Κλινικής.

 

Γίνονται παράλληλα ομιλίες για την υπογεννητικότητα, σε συνεργασία με την Hope Genesis, για την σεξουαλική αγωγή των παιδιών και των εφήβων, όπου στη Νίσυρο η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη, καθώς μόλις είχε καταγραφεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού από ενήλικα, καθώς και ομιλίες για την σημασία της πρόληψης ειδικά σε ό,τι αφορά διαδεδομένες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού.

 
 

Η Σύμπλευση κάθε χρόνο πραγματοποιεί έναν ανοιξιάτικο διάπλου σε 8-9 νησιά και μια φθινοπωρινή αποστολή για εξετάσεις και εμβολιασμούς σε ένα νησί κάθε Οκτώβρη ή Νοέμβρη. Φροντίζει να είναι δίπλα στα νησιά με ευθύνη και συνέπεια, γιατί οι νησιώτες δεν χρειάζονται πυροτεχνήματα, αλλά έναν σταθερό συμπαραστάτη στην ζωή τους. Είναι αλήθεια πως το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί ένα νοσοκομείο σε κάθε νησί. Κι επειδή η κρατική μηχανή είναι αργή και επιβαρημένη, η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι απαραίτητη για να συμπληρώσει τα κομμάτια του παζλ, να γεφυρώσει τις ανισότητες και να προσεγγίσει εκείνες τις κουκίδες του Αιγαίου που οι περισσότεροι θυμόμαστε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ξεχνάμε τους υπόλοιπους. Η Σύμπλευση δεν ξεχνά και κάνει αυτό που ορίζει το όνομα της. Φέρνει την πλεύση στον συν-άνθρωπο, φέρνει τα νησιά κοντά στην Αθήνα, για λίγα 24ωρα, αρκετά όμως ώστε η πρόσβαση στην υγεία να διευκολυνθεί. Και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να γίνει πράξη.

Πηγή: medly.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19/05/2024 - 18:36