Η Ιρλανδία ξεκινά έρευνα για Intellexa και Predator

Την ώρα που στη χώρα μας το σκάνδαλο των υποκλοπών «θάβεται» συστηματικά, στην Ιρλανδία η «αμαρτωλή» εταιρεία βρίσκεται μπροστά σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Journal οι επιτροπή δικαιοσύνης του κοινοβουλίου της χώρας διέταξε να διερευνηθούν οι δραστηριότητες του ιρλανδικού βραχίονα της εταιρείας που εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Intellexa και τις θυγατρικές της εταιρείες για κατασκευή, εμπορία και χρήση του Predator.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο μικροσκόπιο θα βρεθεί η παρουσία της Intellexa limited στη χώρα, αλλά και ο ρόλος της στη συνολική λειτουργία της Intellexa Group.

Η συγκεκριμένη θυγατρική εδρεύει στην Ιρλανδία για περισσότερα από τρία χρόνια και πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ χαρακτηριζόμενη ως κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης απαγορεύει σε αμερικανικές οντότητες να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή με τις Intellexa, Cytrox και τις θυγατρικές τους.

Στην The Journal μίλησε ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Μπάρι Άντριους σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ ενήργησαν πολύ γρήγορα και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν περιορίζουμε τις αλληλεπιδράσεις με τέτοιες εταιρείες».

Μετά τις εξελίξεις αυτές η λογιστική εταιρεία Moore που έλεγχε τα βιβλία της Intellexa Limited ανακοίνωσε ότι σταματά τη συνεργασία μαζί της χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο περαιτέρω, ωστόσο εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Απασχόλησης υποστήριξε ότι  ότι η εταιρεία Intellexa δεν διεξάγει «ουσιώδεις» επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ιρλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές αρχές κατέγραψαν τον όμιλο Intellexa ως εγγεγραμμένο στην Ελλάδα, όμως  οι έρευνες έδειξαν ότι έχει παρουσία και σε Ελβετία, Κύπρο, Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ υπάρχει σύνδεση και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας ένας σημαντικός όγκος των επιχειρήσεων της εταιρείας που ίδρυσε ο Ταλ Ντίλιαν είναι στη Μέση Ανατολή.  

Οι χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί της Intellexa στην Ιρλανδία για το 2021 δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του ομίλου προήλθε από πωλήσεις στη Μέση Ανατολή. Συνολικά από τις πωλήσεις ύψους 34,3 εκατ. ευρώ της εταιρείας το 2021, τα 29,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πωλήσεις στη Μέση Ανατολή. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη για το 2021 ανήλθαν σε 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το 2020.