Συστηματική χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν αποφάσισε η Δανία

Η Δανία αποφάσισε χθες Δευτέρα, να χορηγεί συστηματικά άσυλο σε γυναίκες και κορίτσια με καταγωγή από το Αφγανιστάν, όπου τα δικαιώματά τους έχουν μειωθεί δραστικά μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

«Η απόφαση βασίζεται σε πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δανική Επιτροπή Εφέσεων για τους Πρόσφυγες, επικαλούμενη έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι η κατάσταση ορισμένων ομάδων ανθρώπων στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα γυναικών και κοριτσιών, είναι πιθανό να συνιστά δίωξη κατά την έννοια της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τη Δανική Επιτροπή Εφέσεων για τους Πρόσφυγες, πέντε εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν Αφγανές θα επιλυθούν με την έννοια ότι θα τους χορηγηθεί άσυλο με βάση τη νέα απόφαση.

Η αρχή θα επανεξετάσει επίσης τις περιπτώσεις Αφγανών γυναικών (περίπου 10 περιπτώσεις) στις οποίες αρνήθηκε το άσυλο μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, αλλά και όλες τις περιπτώσεις ανδρών Αφγανών πολιτών (περίπου 30 περιπτώσεις) στους οποίους είχε αρνηθεί άσυλο από την ίδια ημερομηνία.

Πηγή: AFP