Ισπανία: Τέταρτος παγιδευμένος φάκελος μέσα σε 24 ώρες – Παραλήπτης και ο Πέδρο Σάντσεθ

Ένας ακόμα παγιδευμένος φάκελος έφτασε αυτή τη φορά στο υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας, σημαίνοντας νέο συναγερμό στις Αρχές, με τους πυροτεχνουργούς να εξετάζουν εάν περιέχει εκρηκτικά. Λίγο νωρίτερα, εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός κρυμμένος σε πακέτο το οποίο στάλθηκε μέσω ταχυδρομείου στην αεροπορική βάση Τορεχόν ντε Αρντόθ έξω από τη Μαδρίτη, σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo. Ακόμα, σήμερα έγινε γνωστό ότι και ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, υπήρξε παραλήπτης φακέλου με «πυροτεχνικό υλικό» στις στις 24 Νοεμβρίου.

Ακόμα, δύο βόμβες κρυμμένες σε επιστολές εντοπίστηκαν χθες, Τετάρτη, στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη και στο εργοστάσιο παραγωγής όπλων Instalaza στη Σαραγόσα. Ένας εργαζόμενος στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ παραλήπτης της οποίας ήταν ο πρεσβευτής. Το περιστατικό ώθησε το Κίεβο να ζητήσει την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλες τις διπλωματικές του αποστολές. «Η αστυνομία ενημερώθηκε γύρω στις 13:00 (τοπική ώρα 14:00 ώρα Ελλάδας) για μια έκρηξη στο εσωτερικό της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Μαδρίτη. Σημειώθηκε την ώρα που ένας εργαζόμενος της πρεσβείας χειριζόταν επιστολή», επισήμανε αστυνομική πηγή. «Ο εργαζόμενος αυτός τραυματίστηκε ελαφρά και μετέβη μόνος του στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Ο υπάλληλος, που είχε τραυματιστεί στο χέρι, έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχει επιστρέψει στην εργασία του, επισήμανε αργότερα χθες ο Σέρχι Ποχορελτσέφ, ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Ισπανία, σε συνέντευξή του στην κρατική ισπανική τηλεόραση. «Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα», σημείωσε η αστυνομική πηγή, ενώ και η ισπανική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν, που ενδέχεται να συνδέεται με «τρομοκρατία». Όταν ρωτήθηκε ποιον υποπτεύεται για την ενέργεια αυτή, ο Ποχορελτσέφ εμμέσως κατηγόρησε τη Ρωσία. «Γνωρίζουμε καλά τις τρομοκρατικές μεθόδους της επιθετικής χώρας», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι μέθοδοι, οι επιθέσεις της Ρωσίας μάς αναγκάζουν να είμαστε έτοιμοι για κάθε συμβάν, πρόκληση ή επίθεση».

Μετά την έκρηξη αυτής της παγιδευμένης επιστολής, το Κίεβο ζήτησε να «ενισχυθεί η ασφάλεια» σε όλες τις πρεσβείες του. Στο μεταξύ επίσης χθες, πριν από τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας), «ένα ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε στην έδρα του εργοστασίου παραγωγής όπλων Instalaza στη Σαραγόσα». Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας «προκάλεσαν ελεγχόμενη έκρηξη», δήλωσε πηγή του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών. «Οι ερευνητές εξετάζουν τον εκρηκτικό μηχανισμό και εξετάζουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού του περιστατικού και εκείνου που σημειώθηκε το πρωί στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Μάλιστα, ένα άλλος φάκελος με «πυροτεχνικό υλικό» που απευθυνόταν στον Πέδρο Σάντσεθ κατασχέθηκε στις 24 Νοεμβρίου, ενημέρωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών το Ειδικό Δικαστήριο Audiencia Nacional με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ώρες. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, η Ισπανία έστειλε 1.370 εκτοξευτές χειροβομβίδων τύπου C-90 και Alcotán, μαζί με ένα φορτίο ελαφρών πολυβόλων και 700.000 φυσίγγια διαφορετικού διαμετρήματος, σε μία από τις πρώτες αποστολές βοήθειας για την άμυνα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.