Πολωνία: Ουκρανές γυναίκες θύματα βιασμού δεν μπορούν να κάνουν έκτρωση

Η κυβέρνηση της Πολωνίας οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών θυμάτων και να κάνει δεκτό το δίκαιο αίτημά τους να προχωρήσουν σε αμβλώσεις.


Ο φόβος και ο πόνος συνεχίζεται για τις Ουκρανές γυναίκες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Η δικηγόρος για τα πολιτικά δικαιώματα, υπεύθυνη του Ουκρανικού Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών, Oleksandra Matviichuk, ανακοίνωσε στο Twitter ότι Ουκρανές γυναίκες πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Πολωνία, αφού έπεσαν θύματα βιασμού από Ρώσους στρατιώτες, δεν μπορούν να κάνουν έκτρωση.

Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στην Πολωνία σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμβρυϊκών δυσμορφιών, ήδη από το 2021. Υπάρχουν εξαιρέσεις στο νομοθετικό πλαίσιο σε περιπτώσεις βιασμού, ωστόσο στην περίπτωση των Ουκρανών προσφύγων η Matviichuk τονίζει ότι επειδή δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από τα θύματα κατά των δραστών, καθώς δεν γνωρίζουν τα ονόματά τους, οι αμβλώσεις δεν προχωρούν. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει καμπάνια για το ζήτημα ώστε να πιέσει την πολωνική κυβέρνηση να επιταχύνει κάποιες διαδικασίες και να επιτρέψει στα θύματα να προχωρήσουν σε άμβλωση.

«Οι άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο δικαιούνται σεβασμό, κατανόηση και ενσυναίσθηση. Πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, που προβλέπονται από διεθνείς διατάξεις, μεταξύ των οποίων τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση της Πολωνίας οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών θυμάτων και να κάνει δεκτό το δίκαιο αίτημά τους να προχωρήσουν σε αμβλώσεις» τονίζει με ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση.