Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ευρώπη κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης, της Ρώμης και του Λονδίνου για να υποστηρίξουν το κίνημα «Black Lives Matter» και να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Στην Πιάτσα ντελ Πόπολο στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, που προσπάθησαν ταυτόχρονα να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και φορώντας μάσκες. 

AP Photo/Andrew Medichini

Τα πλακάτ που κρατούν, μεταξύ άλλων γράφουν «καμιά ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» και «δεν μπορώ να αναπνεύσω». 

Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν δυναμικό «παρών» στη διαδήλωση στη Ρώμη

AP Photo/Andrew Medichini

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση γονάτισαν επί οκτώ λεπτά και σαράντα έξι δευτερόλεπτα, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Φλόιντ υποχρεώθηκε να μείνει στο έδαφος, χωρίς να μπορεί να ανασάνει.

«Είμαστε όλοι αντιφασιστές», φώναξαν οι διαδηλωτές, μόλις σηκώθηκαν. 

Διαδηλώσεις έγιναν σήμερα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης μιας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο. 

Πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο,

AP Photo/Alberto Pezzali

Στιγμιότυπο από τη σημερινή διαδήλωση στο Λονδίνο

AP Photo/Frank Augstein

Διαδήλωση έγινε και χθες στη βρετανική πρωτεύουσα, που ενώ ήταν κυρίως ειρηνική στο τέλος σημειώθηκαν κάποιες συγκρούσεις κοντά στη Ντάουνιγκ Στριτ όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Βρετανία δήλωσε ότι 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μετά την ειρηνική διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες.

Δυναμική ήταν η πορεία στο κέντρο της Βαρκελώνης.

AP Photo/Emilio Morenatti

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στις μεγαλύτερς πόλεις της Ισπανίας για να δείξουν την υποστήριξή τους στις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter και να καταγγείλουν τις φυλετικές διακρίσεις στην Ευρώπη.

Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ανθρώπινα δικαιώματα για όλους» και ότι «η σιωπή είναι φιλορατσιστική».

Κάποιοι διαδηλωτές φώναζαν «δολοφόνοι της αστυνομίας!» και «Χωρίς δικαιοσύνη, καμιά ειρήνη!». Η αστυνομία ήταν παρούσα, αλλά η ατμόσφαιρα παρέμεινε ήρεμη. 

Χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν επίσης μια κεντρική πλατεία στη Βαρκελώνη, ενώ διαμαρτυρίες έγιναν και σε μικρότερες πόλεις.

Ειρηνική πορεία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη πραγματοποίησαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.

Στο Βερολίνο η αστυνομία ανέφερε ότι 93 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με μια διαδήλωση που έγινε χθες. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν μετά το τέλος της κύριας πορείας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με την αστυνομία κατά τη χθεσινή διαδήλωση τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί κι ένας φωτογράφος, από μπουκάλια και πέτρες που εκτόξευσε μερίδα διαδηλωτών.

Στο Χονγκ Κονγκ περίπου 20 άτομα πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση αλληλεγγύης στο «Black Lives Matter»  έξω από το προξενείο των ΗΠΑ.

«Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα», δήλωσε ο Κουίνλαντ Άντερσον, Βρετανός πολίτης που ζει στο Χονγκ Κονγκ. «Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας, παρόλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου, ότι οι ζωές των μαύρων έχουν πράγματι σημασία».
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54