Υποχρεωτικά τα self test για τουρισμό, σχολεία και τους κλάδους που θα ανοίξουν

Λίγο παραπάνω φως στην υπόθεση των self test επιχείρησε να δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παραπέμποντας, όμως, για τις τελικές ανακοινώσεις στις επόμενες ημέρες.

 
);background-size:25px 7px;background-position:center left;background-repeat:no-repeat;text-decoration:none;" target="_blank">powered by Rubicon Project

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι προαιρετικό.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, λόγω και της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, οι εργαζόμενοι σε ακτοπλοία, ναυτιλία, λιανεμπόριο, επιχειρήσεις, εστίαση, μεταποίηση, δικαστήρια και τουρισμό θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο self test.

Παράλληλα, επισήμανε ότι προωθείται νομοθέτηση από την κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν υποχρεωτικά εβδομαδιαία self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας τα self test θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία δωρεάν και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών.

Ο Β. Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε ότι εξετάζεται τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα φαρμακεία, να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα έως 67 ετών, επειδή πρόκειται για ομάδες που είναι εργασιακά ενεργές.

Εφόσον το πρώτο τεστ βγει θετικό, θα γίνεται και δεύτερο rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

«Άνοιγμα όταν το επιτρέψουν τα επίδημιολογικά δεδομένα»

Στις επόμενες ημέρες θα παρθούν οι αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής. 

Μάλιστα συνδύασε τις προσεχείς αποφάσεις τόσο με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και με τη χρήση των self test που δρομολογεί η κυβέρνηση, με το τοπίο ωστόσο να παραμένει ακόμα θολό ως προς την εφαρμογή τους. 

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε άνοιγμα δραστηριοτήτων» είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση νέων κρουσμάτων και σταθεροποίηση στις εισαγωγές ασθενών. 

Η κ. Παπαευαγγέλου φάνηκε αντίθετη με υιοθέτηση αποφάσεων «ακορντεόν», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» και τονίζοντας ότι μετά το άνοιγμα θα πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή στα περιοριστικά μέτρα. 

Επίσης, έκανε λόγο για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, προσθέτοντας ότι συζητείται χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Όσο για τα ατομικά τεστ, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας τα χαρακτήρισε ως «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συμπληρωματική στρατηγική το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε επίσης ότι η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54