Έκτακτα μέτρα έφερε η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων – Από σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη ο Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Παρασκευής 31/7/2020, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων και τα φαινόμενα χαλάρωσης.

Τα νέα Μέτρα

1) Από σήμερα 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και
ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).

2) Από σήμερα 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.

Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε
σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.

3) Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

4) Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

5) Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.

6) Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.

7) Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

8) Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

9) Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

10) Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

11) Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).

13) Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Οι δείκτες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί και τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Σύμφωνα με το δελτίο του ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Παρασκευή 31/7, είχαν καταγραφεί για το τελευταίο 24ωρο:
– 78 νέα κρούσματα
– από αυτά τα 17 είναι εισαγόμενα
– τα 61 εγχώρια εντοπίζονται: 24 στην Αττική, 18 στη Θεσσαλονίκη, 3 σε Βοιωτία, από 2 σε Ζάκυνθο, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκιδική, Λευκάδα και από ένα (1) σε Κεφαλλονιά, Δωδεκάνησα, Λέσβο, Μαγνησία, Πέλλα και Φλώρινα.
– Συνολικός αριθμός κρουσμάτων 4477
– τέλος, υπάρχουν 3 νέοι θάνατοι, έχουμε φτάσει πλέον στους 206 νεκρούς.

Οι συνωστισμοί σε κέντρα διασκέδασης, μπητς μπαρ και πριβέ πάρτι είναι επίσης εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πελατών, ενώ οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οδήγησαν σε ανάκληση αδειών του προσωπικού στο 20% μέσα στον Αύγουστο και αύξηση δρομολογίων σε τρένα, μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: μεγάλο πρόβλημα είναι ο εφησυχασμός στο εσωτερικό. Αυτός είναι ο εχθρός. Απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης, τα οποία μας οδήγησαν στην απόφαση να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους¨».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Έπρεπε να έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αθήνα, να απειλούνται οι πολίτες με πρόστιμα ενώ μειώνονται τα δρομολόγια και να συνεδριάσει ολόκληρο Υπ Συμβούλιο για να αποφασιστεί το αυτονόητο: Αύξηση δρομολογίων …».

«Από τη μια μεριά η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό για την ατομική του ευθύνη και από την άλλη τον αφήνει η ίδια εκτεθειμένο στην πανδημία, όπως γίνεται για παράδειγμα με το συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Συμβάσεις εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία που έλαβε πριν λίγο η Πολιτική Προστασία, δίνει ξανά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους από 1.8.2020 μέχρι και 31.8.2020.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε μπαρ και καφετέριες που παρατηρείται συγχρωτισμός ιδίως τις βραδινές ώρες, εξετάζει η κυβέρνηση, στη περίπτωση που υπάρξουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού.

Παρά τα αυστηρά πρόστιμα και τους συνεχείς ελέγχους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καφέ – μπαρ και εμπορικά καταστήματα, ακόμα κάποιοι πολίτες αγνοούν επιδεικτικά τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο συνωστισμός σε κέντρα διασκέδασης , μπιτς μπαρ, παρτι ενισχύει τη μετάδοση του ιού διαμηνύει ο ΠΟΥ και απευθύνεται με σκληρή γλώσσα στους νέους, λέγοντας «δεν είστε άτρωτοι». Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε: «Οι νέοι δεν είναι ανίκητοι. Οι νέοι μπορούν να προσβληθούν. Οι νέοι μπορούν να πεθάνουν. Και οι νέοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους».

Στην Κέρκυρα

Το πάρτι στην παραλία της Δασιάς στην Κέρκυρα οδήγησε στη σύλληψη των δυο αλλοδαπών διοργανωτών και στην επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ.
Όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις πάνω των 100 ανθρώπων αυξημένος κίνδυνος διασποράς.

Στη Μύκονο

Σαρωτικοί ήταν οι έλεγχοι για ένα ακόμη βράδυ στη Μύκονο. Κατέληξαν στη σύλληψη Έλληνα ενοικιαστή βίλας στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου στην οποία γινόταν πάρτι. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας για να μπει φρένο στα ιδιωτικά πάρτι.

Μυστικοί αστυνομικοί θα εμφανίζονται ως πελάτες ενώ θα επιστρατευθούν και drones.

Στην Κορινθία

Ακόμη και σε κλειστούς χώρους δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, όπως αποτυπώθηκε και σε εικόνες από μπαρ στο Βραχάτι Κορινθίας όπου επικράτησε το αδιαχώρητο από νέους ανθρώπους που το διασκέδαζαν χωρίς αποστάσεις και χωρίς μάσκες.

Στην Πάτρα

Για δεύτερη μέρα και παρά τις συστάσεις δεκάδες άνθρωποι στριμώχτηκαν στην Πάτρα για ένα δωρεάν εισιτήριο συναυλίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο. Οι υπεύθυνοι άρχισαν να μοιράζουν μάσκες.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του COVID 19 για προσωπικό και κοινό, ανακοίνωσε και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Συγκεκριμένα:

*σε στρατιωτικά πρατήρια, κουρεία/κομμωτήρια, φαρμακεία, τροφαποθήκες, λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης, στους χώρους γραφείων (όταν υπάρχει επαφή με το κοινό)
*στα πολεμικά μουσεία, ιστορικούς χώρους των ΕΔ
*σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται σε στρατιωτικές Μονάδες – Υπηρεσίες
*στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου των υπηρεσιών.

Στη Θράκη

Συντεταγμένα και τηρώντας τους κανόνες αυτοπροστασίας, οι μουσουλμάνοι της Θράκης γιόρτασαν το Μπαϊράμι, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές των μουσουλμάνων. Οι αποστάσεις τηρήθηκαν, οι συνωστισμοί αποφεύχθηκαν και οι κοινωνικές επαφές περιορίστηκαν.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Νίκη Παπαδούλα, Γιάννης Ανδριώτης, Μάριος Κωνσταντινίδης, Σοφία Πατραμάνη, Κώστας Παπαδόπουλος, Μαρία Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54