Ακόμη ένα χτύπημα στο δικαίωμα στην άμβλωση: η Λουιζιάνα απαγορεύει και τα χάπια άμβλωσης

Το πολιτειακό κοινοβούλιο στη Λουιζιάνα, μία από τις πιο συντηρητικές Πολιτείες του αμερικανικού Νότου, ενέκρινε οριστικά την Πέμπτη πρόταση νόμου, η οποία ποινικοποιεί την κατοχή χαπιών άμβλωσης χωρίς συνταγή. Για να δικαιολογήσει την απόφαση, χαρακτηρίζει τις φαρμακευτικές ουσίες που περιέχουν και επιτρέπουν τη διακοπή της κύησης, «επικίνδυνες». Μάλιστα τις κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με σκευάσματα όπως τα Valium και Xanax.

Στη Λουιζιάνα, η άμβλωση έχει απαγορευτεί σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, περιορίζοντας περαιτέρω τα δικαιώματα των γυναικών.

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου νόμο στις ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να επικυρωθεί από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της πολιτείας, Τζεφ Λάντρι. Σύμφωνα με τον νόμο, η κατοχή των χαπιών αυτών χωρίς συνταγή επισύρει ποινές φυλάκισης και πρόστιμα χιλιάδων δολαρίων. Ωστόσο, οι εξουσιοδοτημένοι ιατροί εξαιρούνται από τις διώξεις, όπως και έγκυες που έχουν στην κατοχή τους τέτοια σκευάσματα για προσωπική χρήση.

Η άμβλωση και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα στον διάλογο εν όψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, να δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ ως υπεύθυνο για την εξέλιξη αυτή στη Λουιζιάνα.

Η Χάρις χαρακτήρισε τον νόμο «απαράδεκτο» και πρόσθεσε: «Ας είμαστε σαφείς: αυτός που ευθύνεται είναι ο Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος (2017-2021) ήταν ο αρχιτέκτονας της αναίρεσης από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο το 2022 της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, μετά την οποία πολλές αμερικανικές πολιτείες απαγόρευσαν ή επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις επεμβάσεις διακοπής της κύησης.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο οποίο η πλειοψηφία αποτελείται από συντηρητικούς και υπερσυντηρητικούς δικαστές, εξέτασε τον Μάρτιο υπόθεση που σχετίζεται με τη μιφεπριστόνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πάντως, η πλειοψηφία των δικαστών φάνηκε να απορρίπτει την επιβολή περιορισμών στο χάπι αυτό. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός του Ιουνίου.