Νέος κύκλος συλλήψεων για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα

Μεγαλώνει η λίστα των συλληφθέντων για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, μετά τις συλλήψεις του Σωτήρη Εμμανουήλ και του Ιωάννη Μπέλτσιου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές ετοιμάζουν νέα εντάλματα. Οι δύο συλληφθέντες κρατούνται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Ο Εμμανουήλ έχει πάρει προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή και ο Μπέλτσιος για το Σάββατο.

Ο Σωτήρης Εμμανουήλ έχει κατά το παρελθόν διατελέσει πρόεδρος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ ο Ιωάννης Μπέλτσιος ήταν πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Οι δυο τους κατηγορούνται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ συνελήφθησαν χθες το πρωί από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος, μετά από εντάλματα των ανακριτών Μαλλή και Σταυρόπουλου.

Ειδικότερα, για την κατηγορία της δωροδοκίας στον Ιωάννη Μπέλτσιο αποδίδεται ότι από κοινού με δύο αλλοδαπούς (έναν Γερμανό και έναν Αρμένιο) και τρεις Έλληνες, δωροδόκησαν τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Σωτήρη Εμμανουήλ, υποσχόμενοι συνολικά 63.192.691 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα. Για την νομιμοποίηση κατηγορείται ότι από κοινού με τα ίδια πρόσωπα από το 2000-2007 «ξέπλυνε» περίπου 52 εκατ. ευρώ.

Ο Ιωάννης Μπέλτσιος, είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών το 1988. Είχε καταλάβει διοικητικές θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς και σύμφωνα με δικαστικές αρχές, εμφανίζεται κάποια εποχή και ως ταμίας του Τσοχατζόπουλου.

Τα ονόματα των δύο συλληφθέντων έχουν εξέχουσα θέση σε καταθέσεις που δόθηκαν από μάρτυρες και κατηγορούμενους ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης για τη διαδρομή της μίζας που δόθηκε προκειμένου να κατασκευαστούν τέσσερα υποβρύχια τύπου 214. Μία σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της γερμανικής εταιρίας Ferrostaal και των ελληνικών ναυπηγείων.

Η Ferrostaal είναι η εταιρία που καταδικάστηκε στη Γερμανία για τη δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων, με ποσό ύψους 84 εκατ. ευρώ για τις δύο συμβάσεις των υποβρυχίων. Το 2000 με την αγορά των τεσσάρων τύπου 214 και το 2002, στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τριών υποβρυχίων, τύπου 209.

Την ίδια ώρα, μετά τα 10,1 εκ. ευρώ που επέστρεψε ο Αντώνης Κάντας στο ελληνικό δημόσιο παραδεχόμενος ότι προέρχονται από μίζες εξοπλιστικών ακόμη 7,5 εκατομμύρια ευρώ κατατέθηκαν στο λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου, που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα χρήματα έδωσε ο Γιώργος Καμάρης κατηγορούμενος για την υπόθεση του οπλικού συστήματος Tor M1.

Πηγή: real.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54