Της μίζας το κάγκελο - Σήμερα η απόφαση για προφυλάκιση του Π. Ευσταθίου

Διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι ο κατηγορούμενος σημειώθηκε μετά την πολύωρη απολογία του Παναγιώτη Ευσταθίου, που εκπροσώπησε γερμανική εταιρεία για δύο εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας. Μετά την απολογία του 83χρονου Π. Ευσταθίου, ο ανακριτής διαφθοράς Γ. Μαλλής είχε την γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κρατηθεί προσωρινά ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο κ. Ευσταθίου παραμείνει κρατούμενος έως σήμερα που θα συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να λύσει τη διαφωνία και να αποφανθεί για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του. Ο 83χρονος όταν ενημερώθηκε ότι ο ανακριτής Γ. Μαλλής έκρινε ότι πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.


Η διαφωνίαΜετά την απολογία του 83χρονου Π. Ευσταθίου ο ανακριτής διαφθοράς Γ. Μαλλής είχε την γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κρατηθεί προσωρινά ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο κ. Ευσταθίου θα παραμείνει κρατούμενος έως την Παρασκευή, οπότε θα συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να λύσει τη διαφωνία και να αποφανθεί για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του.

Η γνώμη του ανακριτή για προφυλάκιση του κατηγορούμενου προκάλεσε ένταση ανάμεσα στον δικαστικό λειτουργό και στο συνήγορο του κ. Ευσταθίου Μ. Δημητρακόπουλο ο οποίος σε έντονο τόνο τόνιζε την ηλικία του εντολέα του.

Ανακριτής και συνήγορος είχαν τον ακόλουθο έντονο διάλογο μεταξύ τους:

Δημητρακόπουλος: Άμα πεθάνει ο άνθρωπος απόψε θα έχετε τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Μαλλής: Μη με απειλείτε

Δημητρακόπουλος: Δεν σας απειλώ Δημητρακόπουλος: Να σέβεστε τη Δικαιοσύνη

Μαλλής: Εγώ τη σέβομαι περισσότερο από εσάς

Δημητρακόπουλος: Μόνο κακία έχετε

Μαλλής: Να τα γράψετε στην προσφυγή σας

Δημητρακόπουλος: 83 ετών και τον θεωρείτε ύποπτο φυγής; Τέσσερις μήνες γιατί δεν έφυγε;

Μαλλής: Αφήστε κύριε, δεν θα κάνετε εσείς ανάκριση.

Ο κ. Δημητρακόπουλος ζήτησε να σπεύσει ασθενοφόρο στα δικαστήρια να παραλάβει τον κατηγορούμενο καθώς ο κ. Ευσταθίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και κάθισε στον καναπέ έξω από το γραφείο του ανακριτή.

Απολογούμενος ο κατηγορούμενος, στρατιωτικός ε.α, υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από στελέχη της γερμανικής εταιρείας STN Atlas, τα οποία κατονόμασε, πήρε χρήματα για «ωφέλημες πληρωμές» τα οποία μοίρασε σε διάφορα πρόσωπα που είχαν κρίσιμα πόστα στο ΥΠΕΘΑ, όπως στρατιωτικοί και άλλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ανέφερε στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ότι έδωσε παράνομες αμοιβές περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων ASRAD.

Μάλιστα ο κ. Ευσταθίου φαίνεται να δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για τα 18 εκατομμύρια ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του στο Λονδίνο, ώστε να αποσαφηνιστεί πόσα από αυτά είναι κέρδη που αποκόμισε ο ίδιος και πόσα αλλά και σε ποιους διατέθηκαν ως παράνομες αμοιβές.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκει στην υπόθεση της διακίνησης «μιζών» για προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, τουλάχιστον δέκα πρόσωπα εκ των οποίων δυο αρχηγούς Σωμάτων -Ναυτικού και Στρατού- , στρατιωτικούς μέλη Επιτροπών, δύο πρώην στελέχη της ΕΒΟ αλλά και τρεις ή τέσσερις υψηλόβαθμους υπαλλήλους της γερμανικής εταιρείας.

Ωστόσο δεν φέρεται να αναφέρθηκε σε εμπλοκή πρώην υπουργού. Την Παρασκευή θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος , εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας WEGMANN , που προμήθευσε το υπουργείο Άμυνας αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03/01/2014 - 08:12