ΗΠΑ: Η υπόθεση για το χάπι της άμβλωσης πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έφτασε η υπόθεση για το χάπι της άμβλωσης, καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δίνει μάχη για να διατηρηθεί η ευρεία πρόσβαση σε αυτό, μετά την απόφαση που έλαβε τον Αύγουστο το εφετείο της Νέας Ορλεάνης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι άσκησε έφεση στην απόφαση που έλαβε τον Αύγουστο το εφετείο της Νέας Ορλεάνης, η οποία περιορίζει τη χρήση του χαπιού της μιφεπριστόνης για άμβλωση ως την έβδομη εβδομάδα της κύησης, από τη δέκατη που ίσχυε, ενώ απαγορεύεται η συνταγογράφησή του μέσω τηλεϊατρικής και η αποστολή των χαπιών με το ταχυδρομείο.

Η εταιρεία που παρασκευάζει το χάπι, η Danco Laboratories, επίσης προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι η απόφαση του εφετείου της Νέας Ορλεάνης δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην προσφυγή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι – εφόσον εφαρμοστούν οι περιορισμοί που προβλέπει το εφετείο – αυτό θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις για τις γυναίκες που ζητούν να υποβληθούν σε νόμιμες αμβλώσεις και στο υγειονομικό σύστημα το οποίο βασίζεται στη διαθεσιμότητα του φαρμάκου με βάση τους τρέχοντες όρους χρήσης».

 

Εξάλλου η επιβολή περιορισμών στο χάπι της άμβλωσης ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση το κύρος της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία δίνει την έγκρισή της για την ασφάλεια των τροφίμων, των φαρμάκων και των ιατρικών συσκευών. Η FDA ενέκρινε τη χρήση της μιφεπριστόνης το 2000.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος της φαρμακευτικής εταιρείας Danco, Τζέσικα Έλσγουορθ, επεσήμανε ότι το εφετείο της Νέας Ορλεάνης ακύρωσε τους όρους χρήσης της μιφεπριστόνης «έπειτα από αίτημα μιας ομάδας εναγόντων οι οποίοι δεν συνταγογραφούν ούτε χρησιμοποιούν το φάρμακο και των οποίων η πραγματική διαφωνία με την FDA είναι ότι είναι αντίθετοι σε κάθε μορφή άμβλωσης».

Αν οι δικαστές αποφασίσουν να εξετάσουν την υπόθεση, η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, τότε που αρχίζει η νέα περίοδος συνεδριάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ως το τέλος Ιουνίου 2024.

Η μιφεπριστόνη κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να υπερασπιστεί τη μιφεπριστόνη μπροστά στην αύξηση των περιορισμών και των απαγορεύσεων στις αμβλώσεις που επιβάλλουν ρεπουμπλικανικές πολιτείες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τον Ιούνιο του 2022 προηγούμενη απόφασή του που προστάτευε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

Έκτοτε τουλάχιστον 14 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ενώ πολλές άλλες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς.

Η μιφεπριστόνη λαμβάνεται σε συνδυασμό με μια άλλη ουσία, τη μισοπροστόλη, στις φαρμακευτικές αμβλώσεις, οι οποίες αποτελούν περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις που γίνονται στις ΗΠΑ. Από το 2000, 5,6 εκατομμύρια Αμερικανίδες έχουν καταφύγει στη φαρμακευτική άμβλωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ