Ρουμανία: Γενική απεργία των εκπαιδευτικών με αίτημα τις αυξήσεις μισθών

Συνεχίζουν για δεύτερη μέρα σήμερα (23/5) τη γενική απεργία οι εκπαιδευτικοί σε όλη την επικράτεια της Ρουμανίας, με τα εκπαιδευτικά σωματεία να ζητούν «αξιόπιστη λύση» στα μισθολογικά τους αιτήματα.

Συγκεκριμένα, απαιτούν ο πρωτοδιοριζόμενος δάσκαλος να έχει μισθό 4.000 λέι (810 ευρω) και ένας δάσκαλος στο τέλος της καριέρας του να λαμβάνει 7.000 λέι (1,400 (euro) καθαρά.

Ο πρωθυπουργός Nicolae Ciucă πρόκειται να συναντηθεί στη διάρκεια της ημέρας με τα εκπαιδευτικά συνδικάτα. Δήλωσε το πρωί, ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνδικάτων επειδή «είναι πολύ δύσκολο να εκπληρωθούν» αυτή τη στιγμή, επικαλούμενος την απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων εξ αιτίας της αύξησης των μισθών που θα βάθυνε το δημοσιονομικό έλλειμμα, σύμφωνα με πληροφορίες του hotnews.ro που μεταφέρει η ΕΡΤ

Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και μαθητών στο Palatul Victoriei στις 11 το πρωί της Τρίτης (23/5), σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα.

Στα περισσότερα σχολεία της Ρουμανίας, τα μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αυτή είναι η πρώτη γενική απεργία μετά από 18 χρόνια. Τα συνδικάτα και οι κυβερνήτες δεν συναντήθηκαν για να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά έστειλαν μηνύματα μεταξύ τους.

Ο πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση στους υπαλλήλους της εκπαίδευσης να επιστρέψουν στην τάξη, «ειδικά σε αυτήν την εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τους μαθητές», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το όραμα της εκπαίδευσης με επίκεντρο τους μαθητές».

Έδωσε αυτό το μήνυμα αφού η Γερουσία ψήφισε τους νόμους για την εκπαίδευση, τους οποίους η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι αμφισβητεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δωρεάν Εκπαίδευσης (FSLI), Simion Hăncescu, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μήνυμα του πρωθυπουργού Nicolae Ciucă που καλεί τους δασκάλους να επιστρέψουν στις τάξεις τους θα αυξήσει τον αριθμό των απεργών. Δήλωσε επίσης ότι μια λύση στη σύγκρουση θα ήταν να καταλήξει η κυβέρνηση σε μια κανονιστική πράξη, να χορηγήσει εκ των προτέρων αύξηση μισθού σε σχέση με τον μισθολογικό νόμο.