Ισπανία: Άνοιξε ο δρόμος για επιβολή πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων

Έπειτα από διαπραγματεύσεις της ισπανικής κυβέρνηση με ένα καταλανικό και ένα βάσκικο κόμμα, καθίσταται εφικτό να επιβληθεί όριο αύξησης στα ενοίκια 2% εντός του τρέχοντος έτους, 3% το 2024 και ένα ανάλογο ποσοστό, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού το 2025. Αυτό που μένει να οριστεί είναι ο δείκτης που θα συνδέει την αύξηση των ενοικίων με τον πληθωρισμό.

Ο νόμος για τη στεγαστική πολιτική, που τελεί υπό διαπραγμάτευση από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης Σάντσεθ, αναμένεται να έχει ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες και πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις τοπικές εκλογές της 28ης Μαΐου. Επίσης, το αργότερο 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές.

Τη συναίνεσή του στον νόμο για τη στεγαστική πολιτική έδωσαν το καταλανικό αριστερό κόμμα ERC και το επίσης αριστερό βάσκικο Bildu, που έχουν ούτως ή άλλως συνεργαστεί και σε άλλα νομοσχέδια της κυβέρνησης Σοσιαλιστών και Podemos. Τα κόμματα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση θεωρούν δεδομένο ότι ο κανόνας θα εγκριθεί πριν από την προεκλογική εκστρατεία των εκλογών της 28-Μ.
Η έγκριση του νομοσχεδίου, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά ο κυβερνητικός συνασπισμός εν όψει και των εκλογών, κατέστη εφικτή καθώς και τα άλλα δύο κόμματα μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν το νέο νόμο και τις θετικές συνέπειές του. επιπλέον, ERC και Bildu βγαίνουν κερδισμένα γιατί τους επετράπη να κάνουν προτάσεις, οι οποίες υιοθετήθηκαν.

«Για άλλη μια φορά είναι οι αριστερές κυρίαρχες δυνάμεις που καθιστούν δυνατή και επιτυγχάνουν την τόσο σημαντική κοινωνική πρόοδο που συνεπάγεται αυτός ο νόμος», επισήμανε ο επικεφαλής του Bildu, Όσκαρ Ματούτε.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, τα δύο αυτά κόμματα επισήμαναν ότι με το νομοσχέδιο, «δημιουργείται ένα ευνοϊκό και ασφαλές νομικό πλαίσιο ώστε οι αρμόδιοι θεσμοί σε θέματα στέγασης να μπορούν να αναπτύξουν, να υιοθετήσουν και να επεκτείνουν τις απαραίτητες στεγαστικές πολιτικές μέσω των δικών τους δυνατοτήτων και εργαλείων», ακόμη και σε επίπεδο αυτόνομων περιφερειών.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ίσως το αποκορύφωμα των πολιτικών για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής για τους Ισπανούς πολίτες, το οποίο εκτοξεύθηκε εν μέσω πανδημίας αρχικά και στη συνέχεια ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που αυτή προκάλεσε, επηρεάζοντας το κόστος όλων των κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση η ισπανική κυβέρνηση πέτυχε χαμηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ προχώρησε σε μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης.

Πλέον, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, οι κυβερνητικές υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για τη σύνταξη του τελικού κειμένου που θα υποβληθεί στη Βουλή.