Το Ουαϊόμινγκ απαγορεύει πρώτο το χάπι άμβλωσης στις ΗΠΑ

Ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ υπέγραψε χθες Παρασκευή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση χρήσης ή συνταγογράφησης χαπιών άμβλωσης, το οποίο ψηφίστηκε από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθετικό σώμα της πολιτείας νωρίτερα αυτόν τον μήνα και πλέον τίθεται σε ισχύ σε αυτήν.

Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Γκόρντον υπέγραψε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, την ώρα που ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των χαπιών μιφεπριστόνης σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, κατόπιν προσφυγής πολέμιων των αμβλώσεων στις αρχές του μήνα.

Η ουσία του δισέλιδου νομοσχεδίου του Ουαϊόμινγκ είναι μια διάταξη που καθιστά παράνομη τη «συνταγογράφηση, διανομή, πώληση ή χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου με σκοπό την πραγματοποίηση άμβλωσης».

Τα λεγόμενα χάπια της επόμενης μέρας, τα συνταγογραφούμενα αντισυλληπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται μετά τη σεξουαλική πράξη, αλλά πριν επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη, εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαίρεση για οποιαδήποτε θεραπεία απαραίτητη για την προστασία μιας γυναίκας «από μια επικείμενη εξέλιξη  που θέτει σε σημαντικό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία της», καθώς και κάθε θεραπεία «φυσικής αποβολής, σύμφωνα με τις επί του παρόντος αποδεκτές ιατρικές οδηγίες». Η παραβίαση της απαγόρευσης θα αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα, που τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μήνες και πρόστιμο έως 9.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η γυναίκα «στην οποία γίνεται ή επιχειρείται χημική άμβλωση δεν διώκεται ποινικά».

Ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ δήλωσε ότι επιτρέπει επίσης τη θέσπιση, χωρίς την υπογραφή του, ενός ξεχωριστού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από γερουσιαστές της πολιτείας, για την απαγόρευση των συμβατικών διαδικασιών αμβλώσεων, εκτός εάν είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ζωής της μητέρας ή σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας. Εξαίρεση επιτρέπεται ακόμη για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης, εάν οι γιατροί διαπιστώσουν ότι υπάρχει θανατηφόρα ανωμαλία του εμβρύου.

Το χάπι άμβλωσης κινδυνεύει να απαγορευθεί στο σύνολο των ΗΠΑ: το μέλλον του κρίνεται από έναν συντηρητικό δικαστή στο Τέξας, από τον οποίο οι αντίπαλοι της άμβλωσης ζητούν να αναστείλει την άδειά του. Πρόκειται για τον  Μάθιου Κατσμάρεκ, που έχει διατελέσει δικηγόρος χριστιανικής οργάνωσης και διορίστηκε ομοσπονδιακός δικαστής από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι νομικές διαμάχες για τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν ενταθεί στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πέρυσι, η οποία ανέτρεψε την απόφαση ορόσημο του 1973 «Roe εναντίον Wade», που νομιμοποίησε τη διαδικασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έκτοτε 12 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις, ενώ αρκετές άλλες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης αναφέρουν ότι σε περίπτωση απαγόρευσης της μιφεπριστόνης, θα καταφύγουν σε σκευάσματα μισοπροστόλης για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης. Η αποκλειστική χρήση σκευασμάτων μισοπροστόλης δεν θεωρείται πάντως εξίσου αποτελεσματική.