Παραιτούνται υπουργοί στο Περού λόγω θανάτων διαδηλωτών

Η απομάκρυνση και φυλάκιση του πρώην Προέδρου Πέδρο Καστίγιο στο Περού, έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις που έχουν συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα. Οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί και οδήγησαν σε θανάτους διαδηλωτών αύξησαν τη πίεση στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να  παραιτηθούν οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού.

Με αναρτήσεις στους στο Twitter, η υπουργός Παιδείας Πατρίσια Κορέα και ο υπουργός Πολιτισμού Χαΐρ Πέρες, επικαλέστηκαν ως αιτία της απόφασής τους τους θανάτους, καταγγέλλοντας την ακραία αστυνομική βία.

«Σήμερα το πρωί υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου από τη θέση της υπουργού Παιδείας. Ο θάνατος συμπατριωτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Η κρατική βία δεν μπορεί να είναι δυσανάλογη και να προκαλεί θάνατο», ανέφερε η Κορέα.

Να διαλυθεί το Κογκρέσο και να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, να συσταθεί συνταγματική συνέλευση και να παραιτηθεί η νέα πρόεδρος, Ντίνα Μπολουάρτε ζητούν οι πολίτες που είναι οργισμένοι με την ανατροπή της προεδρίας του Πέδρο Καστίγιο.

Επιτροπή του ανωτάτου δικαστηρίου διέταξε 18μηνη προφυλάκιση του Πέδρο Καστίγιο διότι διεξάγεται εις βάρος του έρευνα με τις κατηγορίες της «εξέγερσης και της συνωμοσίας». Ο Καστίγιο αρνήθηκε τις κατηγορίες και λέει ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με την efsyn, το Κογκρέσο, χθες Παρασκευή, απέρριψε προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε να πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2023, πράγμα που είναι από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών.

Χθες Παρασκευή, λόγω των διαδηλώσεων αποκλείστηκαν κεντρικοί δρόμοι και τα αεροδρόμια, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις είναι 22: 17 διαδηλωτές και ακόμη πέντε άνθρωποι λόγω έμμεσων συνεπειών από τις διαδηλώσεις.

Τα τεκταινόμενα στο Περού έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με τον ΟΗΕ να εκφράσει αποτροπιασμό για τους θανάτους διαδηλωτών, αλλά και για τις προσαγωγές και κρατήσεις ανηλίκων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Περού, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Άνα Σεσίλια Χερβάσι, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, για να συζητήσουν την κατάσταση.

Το Περού έχει περάσει χρόνια πολιτικής αναταραχής, με πολλούς ηγέτες να κατηγορούνται για διαφθορά, να γίνονται συχνές απόπειρες παραπομπής πολιτικών στη δικαιοσύνη και προεδρικές θητείες να περικόπτονται.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17/12/2022 - 15:20