Νέα Υόρκη: Νομοθεσία απαγορεύει στα pet shop να πωλούν σκύλους, γάτες και κουνέλια

Στο τέλος της πώλησης των ζώων από κέντρα αναπαραγωγής, που σύμφωνα με ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων υποβάλλουν τα κατοικίδια σε απάνθρωπες συνθήκες, αποσκοπεί ένα νομοθετικό πλαίσιο στη Νέα Υόρκη, όπου προβλέπει πως σύντομα θα απαγορευτεί η πώληση σκύλων, κουνελιών και γατιών από pet shop.

Σύμφωνα με το New York Times, η κυβερνήτης Kathy Hochul υπέγραψε νομοθεσία την Πέμπτη σημαίνει που προβέπει πως η Νέα Υόρκη συντάσσεται με λίγες ακόμα πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και του Ιλινόις, που έχουν θεσπίσει παρόμοιες απαγορεύσεις με σκοπό να πατάξουν τα λεγόμενα εργοστάσια εκτροφής κουταβιών ή γατιών.

Απαγορεύοντας την πώληση των ζώων από τα περίπου 80 καταστήματα πώλησης κατοικίδιων στη Νέα Υόρκη, οι αξιωματούχοι ελπίζουν να σταματήσουν τη δράση των εκτροφέων, οι οποίοι – κατά πολλούς – κακοποιούν τα ζώα ή και πουλούν άρρωστα κατοικίδια. Στη συνέχεια, αυτά καταλήγουν σε οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλους κτηνιατρικούς λογαριασμούς.

Η βουλευτής των Δημοκρατικών Linda Rosenthal, η οποία στήριξη το νομοθέτημα δήλωσε: «Ο τερματισμός του αγωγού παραγωγής κουταβιών στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης σηματοδοτεί το θρίαμβο της συμπόνιας έναντι των κακών μίας σκληρής βιομηχανίας, που επιδιώκει κέρδη υποβάλλοντας αθώα ζώα σε βάρβαρη μεταχείριση».

Τα pet shop αντέδρασαν στην απόφαση αυτή, αναφέροντας πως ουσιαστικά τίθενται εκτός λειτουργίας. Ανέφεραν, επίσης, πως η απαγόρευση θα οδηγήσει σε μια σειρά απρόβλεπτων συνεπειών που θα δυσκόλευε τους πολίτες της Νέας Υόρκης να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο και ενδεχομένως θα τούς έστρεφε στην παράνομη αγορά ζώων.

Ένας συνασπισμός ιδιοκτητών καταστημάτων κατοικίδιων ζώων – People United to Protect Pet Integrity, ή PUPPI – δήλωσε ότι η γενική απαγόρευση θα έπληττε άδικα τα υπεύθυνα καταστήματα κατοικίδιων ζώων που πωλούν κουτάβια μεγαλωμένα με φροντίδα, και θα έκανε ελάχιστα για να κλείσει τις εμπορικές εγκαταστάσεις αναπαραγωγής, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εκτός πολιτείας.