Μέτρα για τα εγκλήματα και τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ζήτησαν χιλιάδες στη Χιλή

Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν χθες στο Σαντιάγο εκφράζοντας τη στήριξή τους στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα για να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, να προωθήσει βελτιώσεις της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων, θέμα που απασχολεί το τρέχον διάστημα το Κογκρέσο.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κράταγαν πανό ζητώντας «θεσμοθέτηση» μέτρων κατά των διακρίσεων στον ισχύοντα «νόμο Σαμούδιο», που εγκρίθηκε το 2012 και το όνομά του παραπέμπει στον 24χρονο ομοφυλόφιλο Ντανιέλ Σαμούδιο, που είχε τραγικό τέλος: τον βασάνισε μέχρι θανάτου συμμορία νεοναζί εκείνη τη χρονιά.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για να τερματιστούν τα εγκλήματα μίσους, να γίνουν βαρύτερες οι ποινές και να υπάρξουν καλύτεροι μηχανισμοί επανόρθωσης και αποζημίωσης για τα θύματα στη Χιλή, όπου από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν διαπραχθεί πέντε δολοφονίες μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Η θεσμοθέτηση είναι ο μοναδικός τρόπος ο αγώνας εναντίον των διακρίσεων να γίνει συστηματικό καθήκον, εξήγησε η Χαβιέρα Σουνίγα, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κίνημα Ενσωμάτωσης και Απελευθέρωσης των Ομοφυλοφίλων (Movimiento de Integración y Liberación Homosexual, MOVILH).

«Σήμερα ο νόμος Σαμούδιο είναι λιοντάρι χωρίς δόντια, δεν προβλέπει καν αποζημιώσεις και αποκατάσταση των θυμάτων διακρίσεων» δήλωσε μία από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση της πρωτεύουσας στην οποία συμμετείχαν και διπλωμάτες από διάφορες χώρα, όπως η Βρετανία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ.

Πορεία υπέρ της  ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έγιναν χθες και στην Κόρδοβα της Αργεντινής.