Ξεκινά η πρώτη δίκη για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία, με βόμβα στο αυτοκίνητό της, της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου, Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, ξεκίνησε η δίκη δύο αδελφών, των αυτουργών της παγίδευσης του αυτοκινήτου της. Για τη δολοφονία διώκεται και ένας επιχειρηματίας, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί η δίκη του.

  • Κατηγορούμενοι σε αυτή τη δίκη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου είναι ο Τζορτζ Ντιτζόρζιο, 59 ετών, και Άλφρεντ Ντιτζόρτζιο, 57, καθώς φέρονται να είναι αυτοί που τοποθέτησαν τη βόμβα στο αυτοκίνητό της, το οποίο εξερράγη όταν το έβαλε μπροστά έξω από το σπίτι της, στις 16 Οκτωβρίου 2017. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού και η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε τα συντρίμμια του αυτοκινήτου εκτινάχτηκαν πάνω από έναν τοίχο, καταλήγοντας σε ένα χωράφι.

Η 53χρονη Καρουάνα Γκαλιζία είχε κάνει εκτενή έρευνα την οποία δημοσίευσε στον ιστότοπό της «Running Commentary» για σχέσεις διαφθοράς ανάμεσα σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στη Μάλτα, που θεωρείται φορολογικός παράδεισος. Στο στόχαστρο της έρευνάς της ήταν άνθρωποι του στενού κύκλου του τότε πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, τους οποίους κατηγόρησε ότι είχαν λογαριασμούς offshore σε φορολογικούς παραδείσους που αποκαλύφθηκαν μέσω των Panama Papers. Δεν είχε χαριστεί ούτε στην αντιπολίτευση και πολλές φορές είχε δεχθεί μηνύσεις. Δύο εβδομάδες πριν από το θάνατό της, είχε καταθέσει αναφορά στην αστυνομία λέγοντας ότι δεχόταν απειλές.

Τα δύο αδέρφια κατηγορούνται επίσης ότι προσελήφθησαν από επιχειρηματία που είχε ισχυρούς κυβερνητικούς δεσμούς, τον Γιόργκεν Φένεχ. Οι αδερφοί Ντιτζόρτζιο αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ ένας τρίτος ύποπτος, ο Βίνσεντ Μουσκάτ, απέφυγε τη δίκη αφού προηγουμένως δήλωσε ένοχος και εκτίει ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Η σύλληψη του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεχ, που είχε διασυνδέσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δύο χρόνια μετά τη δολοφονία πυροδότησε σειρά μαζικών διαδηλώσεων στη Μάλτα, αναγκάζοντας τον Μουσκάτ να παραιτηθεί. Ο Φένεχ κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία, είτε διατάζοντας είτε υποκινώντας τη διάπραξη του εγκλήματος, υποσχόμενος να δώσει ανταμοιβή. Κατηγορείται επίσης για συνωμοσία στη διάπραξη φόνου. Ο Φένεχ επίσης δηλώνει αθώος για όλες τις κατηγορίες.

Ως μεσάζων μεταξύ του Φένεχ και των αυτουργών ήταν ο οδηγός ταξί Μέλβιν Θέουμα, ο οποίος έλαβε προεδρική χάρη το 2019 επειδή κατέθεσε εις βάρος των Φένεχ και των Ντιτζόρτζιο. Δικογραφία έχει σχηματιστεί και για δύο ακόμη άτομα, τους Τζέιμι Βέλα και Ρόμπερτ Άτζιους, που κατηγορούνται για την προμήθεια της βόμβας, αλλά η δίκη τους δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Δημόσια έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι το κράτος της Μάλτας «πρέπει να φέρει την ευθύνη» για τη δολοφονία της ερευνήτριας δημοσιογράφου, λόγω της κουλτούρας της ατιμωρησίας που προέρχονταν από τα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης. Η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, κατήγγειλε την «έλλειψη αποτελεσματικών αποτελεσμάτων για τη θέσπιση λογοδοσίας πέντε χρόνια αργότερα».

Σε επιστολή του προς τον σημερινό πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Αμπέλα, η επίτροπος εξέφρασε την ανάγκη επείγουσας ανάγκης για την προστασία των δημοσιογράφων στη Μάλτα και ανέφερε τις συνεχιζόμενες υποθέσεις δυσφήμισης κατά της οικογένειας της Καρουάνα-Γκαλιζία.