«Μεσαιωνική» απόφαση στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους και στους ακραίους θρησκευόμενους που θέλουν να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας --ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης-- ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Προηγουμένως, ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου» αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Μετά και τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους «εκτελεστικούς νόμους» που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να προχωρήσουν ταχέως σε νέους περιορισμούς.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που τερματίζει εντελώς τις αμβλώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα Έρικ Σμιτ.

Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα της άμβλωσης.

Δημοκρατικοί κυβερνήτες πολλών πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συναντήθηκε επίσης με επτά γενικούς εισαγγελείς των Δημοκρατικών πολιτειών την Πέμπτη για να συζητήσουν πώς να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων, μετέδωσε το Reuters.

Αντιδράσεις

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, καταδίκασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, προσέφερε την πόλη του ως ασφαλές καταφύγιο στις Αμερικανίες που θέλουν να κάνουν άμβλωση. «Προς όσους αναζητούν αμβλώσεις σε όλη τη χώρα: Να ξέρετε ότι είστε ευπρόσδεκτοι εδώ», είπε, σημειώνοντας ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες μας είναι διαθέσιμες και εύκολα προσβάσιμες σε εσάς».

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «ανέτρεψε σωστά την απόφαση Roe v Wade και επανέφερε το δικαίωμα των πολιτειών να προστατεύουν αθώα, αγέννητα παιδιά».