Φωτογραφία αρχείου

Απέκλεισε ο Ομπάμα στρατιωτική δράση στην Ουκρανία

«Είναι ολοφάνερο για ολόκληρο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκλείοντας την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο τον επόμενο μήνα στο Λευκό Οίκο.
«Η ρωσική παρείσφρηση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δε μπορεί παρά να προκαλέσει» την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας προσέθεσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία. Ο Ομπάμα επίσης απέφυγε να κάνει λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα του Ισλαμικού Κράτους και την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία δήλωσε ότι οι σχεδιασμοί για την ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και ότι δε θα γίνουν αεροπορικές επιδρομές βραχυπρόθεσμα.

«Δεν θέλω να βιαζόμαστε. Δεν έχουμε ακόμα στρατηγική» υπογράμμισε ο Ομπάμα ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να επιλέξουν μεταξύ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ισλαμικού Κράτους και ότι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση».

Πηγή: Reuters