Η σφαγή στη Γάζα συνεχίζεται - 16.000 επιπλέον εφέδρους επιστρατεύει το Ισραήλ

Επιπλέον 16.000 εφέδρους επιστράτευσε ο ισραηλινός στρατός, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 86.000. «Άλλοι 16.000 έφεδροι κλήθηκαν από το στρατό σε επιστράτευση. Οι προσκλήσεις αυτές επιτρέπουν την ανανέωση των χερσαίων δυνάμεων καθώς οι νέοι έφεδροι θα αντικαταστήσουν αυτούς που ήδη πολεμούν στη Γάζα, ενώ αυξάνουν συνολικά τον αριθμό των εφέδρων σε 86.000», ανακοίνωσε συγκεκριμένα εκπρόσωπος του στρατού.

Κλιμάκωση των δολοφονικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισε η ισραηλινή κυβέρνηση, την ίδια ώρα που οι φρικαλεότητες του ισραηλινού στρατού προκαλούν παγκόσμιο αποτροπιασμό.

Παράλληλα το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα, συνεχίζεται, μία μέρα μετά το μακελειό στην αγορά της Σετζάγια με 17 Παλαιστίνιους νεκρούς και στο σχολείο του ΟΗΕ στη Τζαμπαλίγια, όπου σκοτώθηκαν άλλοι 16 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, τα νέα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε άλλους 10 Παλαιστίνιους μέχρι στιγμής σήμερα, αυξάνοντας στους 1.374 τον αριθμό των νεκρών στον θύλακα σε 24 ημέρες εχθροπραξιών.

Αεροπορικές επιδρομές είχαν αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να σκοτωθούν στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχουν οι ισλαμιστές της Χαμάς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας Άσραφ αλ Κούντρα.

Δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους μία γυναίκα, σκοτώθηκαν σε επιδρομές στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ έξι Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένης ακόμη μιας γυναίκας, σκοτώθηκαν σε πλήγματα στη Χαν Γιούνες.

Τρεις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος, υπέκυψαν εξάλλου στα τραύματα που είχαν υποστεί τις προηγούμενες ημέρες, πρόσθεσε ο Κούντρα.

Εξάλλου 15 Παλαιστίνιοι οι οποίοι είχαν προσφύγει σε ένα σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας τραυματίστηκαν σε επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε ένα τέμενος που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Συνολικά 1.374 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, περιλαμβανομένων 250 και πλέον παιδιών σύμφωνα με την UNICEF, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των επιχειρήσεων και κάπου 7.700 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε ο Κούντρα μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον Κούντρα, τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί είναι 315, δηλαδή σχεδόν το 40% των νεκρών, οι γυναίκες 166 και οι ηλικιωμένοι 58.

Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 56 ισραηλινοί στρατιωτικοί μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής την 17η Ιουλίου, ενώ οι ρίψεις παλαιστινιακών ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τρεις αμάχους, δύο Ισραηλινούς κι έναν Ταϊλανδό εργάτη.

Εξάλλου δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης το Ισραήλ κινητοποίησε σήμερα άλλους 16.000 εφέδρους, αυξάνοντας το σύνολο των ανδρών που έχουν επιστρατευθεί στους 86.000.

Οι έφεδροι αυτοί θα ενισχύσουν και θα αντικαταστήσουν εκείνους οι οποίοι επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Γάζα.

Παράλληλλα, το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης διέταξε τον στρατό να επεκτείνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιήσει αργότερα εντός της ημέρας ειδική συνεδρίαση για να συζητήσει την πορεία και το μέλλον της επιχείρησης.

Σχετικά με τη σφαγή που έγινε το πρωί της Τετάρτης σε σχολείο του ΟΗΕ, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι θα γίνει έρευνα και επιχείρησε να μεταφέρει την ευθύνη στη «Χαμάς». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρκ Ρέγκεβ δήλωσε προκλητικά στο BBC: «Θα ερευνήσουμε την υπόθεση. Δεν είναι ακόμα σαφές ότι ήταν δικά μας πυρά, αλλά αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι οι στρατιώτες μας δέχονται επίθεση από το σημείο».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ενημερωθεί 17 φορές για την ακριβή θέση του σχολείου και την παρουσία εκτοπισμένων αμάχων. Από τη συγκεκριμένη επίθεση σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά που είχαν βρει καταφύγιο στις τάξεις του σχολείου.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναίσχυντο από το να επιτίθεσαι σε παιδιά που κοιμούνται», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ καταδίκασε το βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ενέκρινε τον ανεφοδιασμό του ισραηλινού στρατού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική, 902.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31/07/2014 - 16:20