Η Ελλάδα ανοίγει για τον τουρισμό - Τι ισχύει από σήμερα 15 Ιουνίου για διεθνείς αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες αφίξεις

Τα σύνορα στους επισκέπτες του καλοκαιριού άνοιξε από σήμερα το πρωί η Ελλάδα, με την απελευθέρωση των πτήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπαίνοντας στην επόμενη καθοριστική φάση που θα καταλήξει στην ολική επαναφορά της 1ης Ιουλίου.

“Ανοιγόμαστε στους επισκέπτες με βασικό μέλημα την ασφάλεια όλων» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το restart στον τουρισμό με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη λέγοντας πως στόχος δεν είναι η Ελλάδα να γίνει νούμερο ένα προορισμός αλλά να είναι ο ασφαλής προορισμός.

Πλήρη ετοιμότητα αναφέρουν τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία», για την υποδοχή περισσότερων πτήσεων από πολλές χώρες, με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες.Άνοιξαν και τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας ενώ διατηρούνται οι περιορισμοί για Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Από το πρωί σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων από όλους όσοι ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα. Μετά το μεσημέρι, πάντως, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και οι ουρές των αυτοκινήτων περιορίστηκαν.

Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Όσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία.

Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς, ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», υποδέχεται απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό ς με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το μεσημέρι βρέθηκε στο «Μακεδονία» για την υποδοχή της πρώτης πτήσης από Μόναχο μετά από τρεις μήνες. Όπως δήλωσε «το ζήτημα της Βορείου Ελλάδος είναι βασική προτεραιότητα για το άνοιγμα του τουρισμού. Αυτό θα γίνει με όρους απόλυτης ασφάλειας και σεβασμού στη δημόσια υγεία».Υγειονομικοί κανόνες

Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ) και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα σταδια του ταξιδιού τους και των διαδικαστικών ελέγχων άφιξής τους. Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο.

Μέτρα προληπτικού ελέγχου

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, στους επιβάτες που φτάνουν, από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε μία ημέρα αυτοπεριορισμού σε ξενοδοχείο επιλογής μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία και από αεροδρόμια που είναι στη λίστα του EASA, θα γίνεται τεστ σε όλους και θα τίθενται σε περιορισμό μίας ημέρας στο ξενοδοχείο διαμονής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) μέχρι να εκδοθεί το τεστ. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών.

Από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα υποβάλλονται σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.Ολική επαναφορά από 1η Ιουλίου

Από την 1η Ιουλίου υπάρχει απελευθέρωση των αεροπορικών αφίξεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά, ενώ αναμένεται επικαιροποίηση σε συνάρτηση και με την πρότασης της Ε.Ε., της λίστας τρίτων χωρών για τις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

Την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα.

Οι θαλάσσιες μεταφορές με πλοία από το εξωτερικό από την ίδια μέρα θα λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.

Με δηλώσεις του στο OPEN ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στους κατοίκους και τους εργαζόμενους στους τουριστικούς προορισμούς λέγοντας ότι «έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας» κατά του κορονοϊού, αναφέροντας ότι «στα νησιά έχουν αναπτυχθεί 450 κλίνες, οι οποίες θα είναι διατεταγμένες μόνο για τον covid και μπορούν να αναπτυχθούν ως τον αριθμό των 700», ότι υπάρχουν 20 κλίνες ΜΕΘ και μπορούν να αναπτυχθούν ως 70, ότι έχουν προβλεφθεί ξενοδοχεία καραντίνας «στο απευκταίο σενάριο», όπως είπε, ενώ έχουν γίνει 1.100 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά.

Είπε επίσης πως διαπιστώνεται ένα επίπεδο κοινωνικού εφησυχασμού, όμως η προφύλαξη θα πρέπει να παραμένει και είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης ιδίως τώρα που ανοίγουμε και προς τους επισκέπτες από το εξωτερικό.


Πηγή ΕΡΤ, με πληροφορίες ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54