Μπλόκα σε όλη τη χώρα οι μικρομεσαίοι αγρότες στις 23 Γενάρη με δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή τους

Με καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις αγροτικών συλλόγων, Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα εντείνονται οι προετοιμασίες της μικρομεσαίας αγροτιάς σ' όλη τη χώρα για στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, τη Δευτέρα 23 Γενάρη.

Η απόφαση για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων πάρθηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε στα μέσα Δεκέμβρη στη Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι εξής κινητοποιήσεις:

 • Στον κόμβο της Νίκαιας θα συγκεντρωθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων
 • Στον κόμβο Αργυροπουλίου, επί της νέας Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης θα συγκεντρωθούν οι αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας
 • Αίγιο: Στις 10 π.μ. στα γραφεία της «Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών ΑΕ» και θα προχωρήσει σε μπλόκο στην Εθνική Οδό
 • Αργολίδα: Στις 12 το μεσημέρι θα παρατάξουν τα μηχανήματα στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και ύστερα με κομβόι, θα στηθεί το μπλόκο στην ΕΟ Άργους- Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού. 
 • Άρτα: Στις 10 π.μ. στη γέφυρα της Άρτας
 • Βόνιτσα: Στις 12 μ. στην Τράπεζα Πειραιώς
 • Ζάκυνθος: Στις 10 π.μ. στη Λούμπα
 • Ηλεία: Μπλόκο στο Λατίφη Αμαλιάδας
 • Κόρινθος: Στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση στο Λιμάνι του Κιάτου και μετά με κομβόι θα στήσουν μπλόκο στην Αγροτική Τράπεζα Πειραιώς Κιάτου (πρώην Αγροτική)
 • Λέσβος: Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην Καλλονή
 • Μεσσηνία: Προσυγκέντρωση των αγροτικών μηχανημάτων στο σταθμό της Μεσσήνης με σκοπό το στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Αθηνών - Καλαμάτας σε συνεργασία με τον αγροτικό σύλλογο Χανδρινού
 • Νάουσα: Στις 12 μ. μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας
 • Πέλλα: Στο μπλόκο Γυψοχωρίου
 • Πραιτώρια Ηρακλείου: Στις 10 π.μ. μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων
 • Πρέβεζα: Μπλόκο στον Λούρο στις 11.30 π.μ.
 • Φθιώτιδα: Μπλόκο στον κόμβο Ανθήλης
 • Χανιά: Στις 12 μ. συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνουν:
η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν.Χανίων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ν. Πιερίας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Άρτας,

ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσιών, Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας,
το Συντονιστικό Μπλόκο Ανθήλης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, o Aγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα» Πέλλας,
ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κατούνας και Ακτίου - Βόνιτσας, ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Νομού Κορινθίας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας και η Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου Λούρου.


Τα βασικά αιτήματα του πλαισίου πάλης

Τα βασικά αιτήματα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών απέναντι στις συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και της ΚΑΠ που εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, είναι:

Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Για την Ασφάλιση - Σύνταξη:Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση - Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.

Για το κόστος παραγωγής:Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.

Για τις τιμές των προϊόντων:Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν' αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Για τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις:Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.

Για την κτηνοτροφία:Να παρθούν πίσω οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Για τα αγροτικά χρέη:Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Άλλες δίκαιες διεκδικήσεις

- Κατάργηση του φόρου στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση

- Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες τον χρυσοπληρώνουν με πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αρνείται να αποζημιώσει, καθώς και στις συνέπειες του εμπάργκο από τη Ρωσία που έπληξε, κυρίως, παραγωγούς φρούτων.

- Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κι έχουν ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το χρηματικό ποσό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.

- Να μην μπει το πρόσθετο, «περιβαλλοντικό», τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.

- Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.


πηγή 902.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21/01/2017 - 13:10