Αλ. Αλαβάνος: «Εχουν διαπράξει όλοι τους εσχάτη προδοσία κατά της Ελλάδας»

Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου στην Πέγκυ Ντόκου

Ο Αλέκος Αλαβάνος, δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένας πολιτικός που προέρχεται από την Αριστερά και παραμένει σταθερός στις απόψεις του μέχρι σήμερα που είναι επικεφαλής του ‘Σχεδίου Β’.  Ο κ. Αλαβάνος μιλάει στην «δημοκρατική» για τις πολιτικές εξελίξεις μετά την ψήφιση στην Βουλή των δυσβάστακτων φορολογικών μέτρων. Ασκεί σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και στους πρώην συντρόφους του, καθώς διετέλεσε πρόεδρος του Σύριζα, και δηλώνει ότι μετά τα νέα μέτρα και την απόφαση για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, έχουν διαπράξει όλοι «εσχάτη προδοσία» κατά της Ελλάδας αλλά παραμένουν γατζωμένοι στην εξουσία. Σχολιάζοντας την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ο Αλέκος Αλαβάνος κατηγορεί τους κυβερνητικούς βουλευτές της Δωδεκανήσου, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται στην περιοχή τους και θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί. Ειδικά για τον Πάνο Καμμένο και την στάση του, θεωρεί ότι πρόκειται πλέον για ‘κωμωδία’ η οποία όμως έχει μετατραπεί σε ‘τραγωδία’ καθώς οι επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών θα είναι καταστροφικές. Ακόμη, μιλάει για τις εκλογές, την εναλλακτική λύση που προτείνει το ‘Σχέδιο Β’ αλλά και την υποκριτική στάση των δανειστών απέναντι στις κυβερνήσεις της Ελλάδας.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Αλαβάνο θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη δήλωσή σας. Είναι γεγονός ότι κάνετε σπάνια δηλώσεις. Είπατε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων: «ούτε οι χούντες έχουν κάνει τέτοιο ξεπούλημα, ούτε ο Μεταξάς, ούτε ο Παπαδόπουλος. Αμφιβάλλω εάν πολιτικοί από το δεξιό χώρο θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Με αυτή τη συμφωνία γινόμαστε αποικία», αναφερόμενος στο νέο Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Νομίζω ότι ο Σύριζα ξεπέρασε κάθε ιερό και όσιο. Όχι μόνο για την Αριστερά αλλά για οποιαδήποτε στοιχειωδώς εθνική θέση πάνω στα μεγάλα ζητήματα. Και θα έλεγα ότι έκανε μία κίνηση που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμία Δεξιά κυβέρνηση, ούτε κανένα δικτατορικό καθεστώς.  Δηλαδή παρέδωσε το σύνολο της ελληνικής περιουσίας σε κατοχή και νομή σε μια εταιρεία η οποία δεν ελέγχεται από το Δημόσιο. Τα μέλη της εταιρείας αυτής ουσιαστικά διορίζονται από την Ε.Ε. και τον μηχανισμό στήριξης. Αυτό που κάνουν είναι παράνομο κι επειδή το γνωρίζουν, φρόντισαν να βρουν νομικές στηρίξεις.

• Διατελέσατε πρόεδρος του Σύριζα. Πιστεύατε ποτέ ότι αυτό το κόμμα θα εξελισσόταν σε αυτό που είναι σήμερα; Εκφράζει σήμερα την Αριστερά και τις αρχές του κόμματος που υπήρξε;
Ο Σύριζα δεν εκφράζει ούτε την Αριστερά, ούτε το Κέντρο, ούτε την Δεξιά. Εκφράζει απλώς, το πιο χυδαίο ξεπούλημα που έχει γίνει στην χώρα μας. Ούτε εγώ μπορούσα να το διανοηθώ αυτό, ούτε κανείς από τον Σύριζα, ίσως ούτε και εκτός Σύριζα. Και ποτέ άλλοτε ακόμη και οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι του Σύριζα στις κριτικές που έκαναν, δεν είχαν προβλέψει αυτή την ‘κατάντια’. Η οποία κατάντια κατά την γνώμη μου επισύρει και ποινικές ευθύνες από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει προβεί σε μια αντισυνταγματική πράξη. Το άρθρο 106 του Συντάγματος, προβλέπει τον οικονομικό ρόλο του κράτους και τις σχέσεις μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα όπου ούτε καν μπορεί να σχετιστεί με την εκποίηση της κρατικής περιουσίας. Όλα αυτά γίνονται μόνον για να κρατηθεί ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βούτσης, ο κ. Παππάς, ο κ. Φλαμπουράρης και όλα αυτά τα διαπρεπή πρόσωπα των οποίων γνωρίζουμε τον βίον και την πολιτεία τους, στην εξουσία.
• Βλέπω ότι ασκείτε μια σκληρή κριτική σε πρώην συντρόφους σας, ανθρώπους που γνωρίζετε καλά. Ωστόσο, διαβλέπετε εναλλακτική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας; Οι εκλογές θα μπορούσαν να είναι λύση, ή ο ανασχηματισμός για παράδειγμα;
Το να λες σε μια χώρα που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση όπως η Ελλάδα, ότι δεν υπάρχιε λύση είναι σαν να της λες να πάει να αυτοκτονήσει. Ουσιαστικά η αποδοχή αυτών των επιλογών οι οποίες εκφράζουν τον πιο ακραίο τρόπο από την κυβέρνηση Τσίπρα, οδηγούν σε καταστροφή της χώρας. Φυσικά και υπάρχει λύση. Όπως υπήρχε λύση σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε αυτή την θέση σαν την δική μας. Απλώς, επειδή δεν εφαρμόζεται αυτή η λύση, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη εντεινομενη ύφεση που την έχει φέρει σε κατάσταση πλήρους υποτέλειας και μετατροπή της σε ένα είδος ‘αποικίας’ μέσα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και αυτή η λύση είναι πολύ απλή. Μεγάλη ρευστότητα, νόμισμα που θα μπορεί να κάνει παραγωγική την οικονομία, να αυξήσει τις εξαγωγές, να μειώσει τις εισαγωγές: είναι το κράτος-επενδυτής, με αυξημένους μισθούς και συντάξεις, με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Αυτό το σύστημα είχαν εφαρμόσει οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ρωσία και άλλες χώρες. Μόνον η Ελλάδα δεν τα εφαρμόζει.
• Πώς κρίνετε την στάση του Πάνου Καμμένου σε αυτή την κυβέρνηση;
Εντάξει, θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για κωμωδία. Αλλά δεν είναι πια έτσι. Έχει γίνει τραγωδία. Όταν λέει ότι τα φορολογικά μέτρα για τα νησιά είναι ένα έγκλημα και τα ψήφισε, δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Μιλάμε από την μια μερά για σχιζοφρένεια αλλά και για πλήρη παρακμή αυτής της διεφθαρμένης κυβέρνησης συνεργασίας. Ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά με ένα κόμμα που έχει πολλές φορές ακροδεξιές θέσεις. Πιστεύω ότι και ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας, έχουν έρθει σε πλήρη σύγκρουση με τα συμφέροντα του λαού και ειλικρινά απορώ πώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου της περασμένης Κυριακής, οι βουλευτές Δωδεκανήσων του Σύριζα, μπορούν να εμφανιστούν στα νησιά! Ειλικρινά απορώ…

• Είναι γεγονός πάντως ότι οι βουλευτές Δωδεκανήσου του Σύριζα έχουν ψηφίσει και άλλα νομοθετήματα που έρχονται ενάντια στα συμφέροντα των νησιωτών, όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, οι αυξήσεις στους φόρους για τον Τουρισμό. Όλα όσα καταστρέφουν την οικονομία των νησιών.

Το φοβερό γι’ αυτούς δεν είναι μόνο το τι έχουν κάνει. Είναι ότι δεν έχουν την αξιοπρέπεια να παραιτηθούν. Να φύγουν δηλαδή με μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια και να πουν ότι εγκλημάτισαν εναντίον του λαού. Είμαι νησιώτης και καταλαβαίνω τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αυτά στην οικονομική δραστηριότητα των νησιών.
• Πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να καρπωθεί από τις απώλειες της νυν συγκυβέρνησης;
Δεν ξέρω αν η Ν.Δ. θα το καταφέρει. Εδώ μιλάμε για μια έσχατη εθνική προδοσία η οποία συντελείται από τη νυν συγκυβέρνηση. Όσον αφορά όμως τις πολιτικές αυτού του κόμματος, δεν έχουν και μεγάλες διαφορές από αυτά που κάνει ο Σύριζα. Εξάλλου προηγούμενα νομοσχέδια η Ν.Δ. τα έχει στηρίξει.
• Πώς βλέπετε την στάση των δανειστών μας; Απέναντι σε κάθε κυβέρνηση της Ελλάδας πάντως, παίζουν το δικό τους παιχνίδι. Και στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, φρόντισαν να τραβήξουν το ‘χαλί’ μόλις ήταν η ώρα…
Εκεί είναι και η πηγή του προβλήματος. Οι δανειστές μας, κάνουν κάτι πάρα πολύ απλό. Βάζουν σε προτεραιότητα το δικό τους συμφέρον σε σχέση με το συμφέρον της Ελλάδας. Η όλη συνταγή που εφαρμόστηκε από την περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου έως σήμερα, ουσιαστικά έχει ως μέλημά της να δώσει το σήμα στις διεθνείς αγορές ότι εάν μια χώρα έχει πρόβλημα, ο μηχανισμός αυτός σπεύδει να διαπομπεύσει δημοσίως την χώρα προσπαθώντας να την πειθαρχήσει. Πάντως και οικονομολόγοι κλάσεως, δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιον λόγο εφαρμόζεται μια πολιτική τόσο ζημιογόνα από την ευρωπαϊκή ένωση.

• Κύριε Αλαβάνο, τι περιμένουμε από εσάς; Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σας;
Στο ‘Σχέδιο Β’ κινούμεθα σε δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι να παρουσιάσουμε την εναλλακτική λύση. Υπάρχει αυτή η λύση, το ξέρει και ο κόσμος ότι υπάρχει αυτή η λύση αν και τον έχουν τρομοκρατήσει ότι δεν υπάρχει τίποτε. Δηλαδή, όλοι φοβούνται ότι εάν βγούμε από το Ευρώ θα καταστραφούμε, την στιγμή που ζούμε αυτή την καταστροφή, σήμερα. Βλέποντας τα νέα φορολογικά μέτρα, το ασφαλιστικό, το θέμα της δημόσιας περιουσίας καταλαβαίνουμε ότι ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα φτάναμε έως εδώ. Το δεύτερο είναι η αναγκαία συγκέντρωση όλων των δυνάμεων -όχι απαραίτητα των πολιτικών δυνάμεων. Μιλάω για συγκέντρωση προσωπικοτήτων από όλους τους χώρους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμεθα. Έχουμε ήδη μια συνεργασία με την ΛΑΕ αλλά στόχος μας είναι να μπορέσουμε να συσπειρώσουμε ένα πολύ ευρύτερο χώρο, που θα κινείται πολύ πέρα από την Αριστερά ώστε να προωθήσουμε την εναλλακτική μας πρόταση. Πηγή: dimokratiki