ΤΟ ''ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΩΝ ΗΧΩΝ'' ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...

PEYMAN YAZDANIAN - HESAM INANLOU : ''TAME'' {Hermes Records, 2016}

 

      Μας έρχονται και οι δύο από το Ιράν.  Οι Peyman Yadanian και Hesam Inanlou όμως δεν φέρουν στις αποσκευές τους μόνο την σκόνη και την τραχύτητα της ντόπιας φολκ σκηνής. Σ ' αυτήν την ζωντανή ηχογράφηση αναπτύσσουν, με αφορμή τον μεταξύ τους διάλογο, σε πιάνο και κεμαντσέ, μιαν ουσιαστική συζήτηση με την παγκόσμια κλασσική διάσταση. Ρίχνουν λειτουργικές γέφυρες με το έντεχνο και λόγιο μελούργημα της Δύσης, χωρίς όμως να ξεχνούν το σημείο αφετηρίας τους. Από την μία, το πιάνο του Peyman συναντά τον νεορομαντισμό αλλά και τον μινιμαλισμό της δυτικής μουσικής και ενίοτε φλερτάρει με την τζαζ και από την άλλη ο κεμεντσές του Hesam δεν αρκείται απλά στη συνοδεία, αλλά υπενθυμίζει και τονώνει την ακουστική διαδικασία με απολαυστικές φολκ μελωδικές εξάρσεις.  Ο διάλογος  είναι απόλυτα επιτυχημένος και αποδυκνείει τις λειτουργικές σπουδές και την τριβή και των δύο σε πεδία, πέρα από τα στενά όρια του κάθε οργάνου. 

      Ο Peyman έχει σπουδάσει στην Ευρώπη, ενώ στην δισκογραφία του συναντάμε πάνω από 40 επενδύσεις σε ταινίες της παγκόσμιας φιλμογραφίας. Έτσι εξηγείται και ο σινεφίλ ρομαντισμός που εκχύει στις υπόλοιπες ηχογραφήσεις του. Η ηχογράφηση είναι από κονσέρτο που ελαβε χώρα το 2014 στο Vahdat Hall και θα λέγαμε ότι ο Ross Daly συναντά την Ελένη Καραίνδρου, αν θέλουμε να έχουμε μιαν αντιστοιχηση με δικά μας ακούσματα. 

      Η Hermes Records διανέμεται από την Recordisc (www.recordisc.wordpress.com) και μπορείτε να βρείτε τα cd και τα βινύλιά της στο δισκοπωλείο MUSIC CORNER, Πανεπιστημίου 56 και Εμμανουήλ Μπενάκη, στο κέντρο της Αθήνας. 

                                                                                                                                                                                                            ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23/12/2022 - 19:21