Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου 2022: Το πρόγραμμα των συναυλιών

Ένας νέος θεσμός που αποσκοπεί να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του καλλιτεχνική περίοδο με επτά συναυλίες.

 

 
 

Κορυφαίοι μουσικοί με διεθνή αναγνώριση θα ερμηνεύσουν αγαπημένα αριστουργήματα αλλά και νέες μουσικές προτάσεις σε έναn τόπο που οι διοργανωτές περιγράφουν ως «έναν από τους ομορφότερους και πνευματικότερους του κόσμου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλίες ειδικά σχεδιασμένες για να είναι προσιτές και σε ένα ευρύτερο κοινό.

Στην πρώτη σεζόν του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου θα συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί, όπως οι βιολονίστες Gilles Apap και Estelle Hiron, το κουαρτέτο εγχόρδων Adorno, ο κλαρινίστας Alessandro Carbonare, η πιανίστα Alessandra Ammara, η φλαουτίστα Silvia Careddu, η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου και ο αρχιμουσικός Jan Latham-Koenig.

 

Στις φετινές συναυλίες θα ακούσουμε ερμηνείες κορυφαίων αριστουργημάτων του ρεπερτορίου των Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Chopin, αλλά και ένα νέο ρεπερτόριο από σπάνια έργα Ελλήνων συνθετών, καθώς και δύο παγκόσμιες πρεμιέρες του φιλοξενούμενου συνθέτη Matteo Rubini.

Σε ποια σημεία του νησιού θα γίνουν οι εκδηλώσεις

Το κοινό θα απολαύσει τη μουσική σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους επιλεγμένους για την ακουστική και την αισθητική τους, στη Σκάλα, στη Χώρα, στο Διακόφτι και στον Γροίκο, επιτρέποντας σε όσους παρακολουθούν τις συναυλίες να απολαύσουν μια μεγάλη γκάμα τοποθεσιών σε αυτό το όμορφο νησί.

Για τις συναυλίες με πιάνο μεταφέρθηκε από την Ιταλία ειδικά για την περίσταση ένα Fazioli Grand Piano, το κορυφαίο όργανο του καινοτόμου Ιταλού κατασκευαστή πιάνων που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει την προτίμηση των ερμηνευτών για τη μουσικότητα και την αξιοπιστία του.

20 Αυγούστου | 21:00 | Πλατεία Παναγία Διασώζουσα, Χώρα
Quartets

Στις 20 Αυγούστου, στην Πλατεία Παναγία Της Διασώζουσας στη Χώρα, το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το Quartetto Adorno, με το κουαρτέτο εγχόρδων που είναι το κατεξοχήν συγκρότημα κλασικής μουσικής δωματίου.

Το Κουαρτέτο θα ερμηνεύσει δύο σπουδαία αριστουργήματα: τo Razumovsky Quartet του Beethoven και το Death and the Maiden του Schubert.

Beethoven: Κουαρτέτο Εγχόρδων έργο 59 αρ. 1 “Razumovsky”
Schubert: Κουαρτέτο Εγχόρδων D 810 “Death and the Maiden”

Quartetto Adorno
Edoardo Zosi, βιολί
Liù Pelliciari, βιολί
Benedetta Bucci, βιόλα
Stefano Cerrato, τσέλο

21 Αυγούστου | 20:00 | Ναυτικός Όμιλος Ταρσανά, Διακόφτι

Γνωρίστε τους μουσικούς – Παραδοσιακή Πατμιακή Μουσική – Παραδοσιακή Μεσογειακή Μουσική – Μουσική Klezmer

Στις 21 Αυγούστου η εκδήλωση στο Tarsanas Marine Club στο Διακόφτι θα περιλαμβάνει παραδοσιακή πατμιακή μουσική με μουσικούς από το νησί, που εναλλάσσονται με ερμηνείες των βιολιστών Gilles Apap και Estelle Hiron, και του κλαρινετίστα Alessandro Carbonare.

Παραδοσιακή Πατμιακή Μουσική
Παραδοσιακοί μουσικοί της Πάτμου
Παραδοσιακή Μεσογειακή Μουσική
Gilles Apap, Estelle Hiron, βιολί
Παραδοσιακή Μουσική Klezmer
Alessandro Carbonare, κλαρινέτο

22 Αυγούστου | 21:00 | Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο, Σκάλα

Quintets / Sextets / Septets

Στις 22 Αυγούστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πάτμου στη Σκάλα, θα απολαύσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό μουσικών που θα παίξουν μαζί σε αυτό το φεστιβάλ. Η συναυλία θα ξεκινήσει με ένα σπάνιο στολίδι, το Tramonto (Ηλιοβασίλεμα) του Respighi για κουαρτέτο εγχόρδων και μέτζο σοπράνο, που θα απολαύσετε ενώ ατενίζετε το Πάτμιο ηλιοβασίλεμα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με το Sextet του Θεοδωράκη, ένα από τα καλύτερα κλασικά έργα του Έλληνα συνθέτη, και με δύο Septets: τη σπάνια και χιουμοριστική Rapsodie Negre του Poulenc και την παγκόσμια πρεμιέρα του «L’Enigme de I» από τον φιλοξενούμενο συνθέτη μας, Matteo Rubini, με επικεφαλής τον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Jan Latham-Koenig.

Respighi: Tramonto, για κουαρτέτο εγχόρδων και μέτζο σοπράνο
Θεοδωράκης: Sextet για φλάουτο, πιάνο και έγχορδα
Rubini: Septuor “Enigme de I.”, Παγκόσμια Πρεμιέρα
Poulenc: Rapsodie négre, για 7 όργανα.

Jan Latham – Koenig, μαέστρος και αφηγητής
Αγγελική Καθαρίου, μέτζο
Quartetto Adorno
Estelle Hironν, βιολί
Alessandro Carbonare, κλαρινέτο
Silvia Careddu, φλάουτο
Roberto Prosseda, πιάνο

23 Αυγούστου | 21:00 | Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο, Σκάλα

Trios

Στις 23 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πάτμου στη Σκάλα θα ακούσετε τους μουσικούς του Φεστιβάλ σε διαφορετικούς συνδυασμούς τριών οργάνων: φλάουτο / κλαρινέτο / πιάνο (Saint-Saëns Tarantella), βιολί / κλαρινέτο / πιάνο (Gershwin), βιολί / φλάουτο / πιάνο (Rota). Αυτό το ρεπερτόριο θα σας επιτρέψει να απολαύσετε πλήρως την ενέργεια και τη δεξιοτεχνία των μουσικών μας.

Gershwin: Μπαλάντα από το “Porgy and Bess” για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο
Rota: Τρίο για φλάουτο, βιολί και πιάνο
Saint-Saëns: Ταραντέλα για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο
Παραδοσιακό Klezmer: έργα για κλαρινέτο, βιολί και πιάνο

Gilles Apap, βιολί
Silvia Careddu, φλάουτο
Alessandro Carbonare, κλαρινέτο
Alessandra Ammara, πιάνο
Roberto Prosseda, πιάνο

24 Αυγούστου | 21:00 | Παλιό Σχολείο, Χώρα

Ρεσιτάλ Πιάνου

Στις 24 Αυγούστου στο Παλιό Σχολείο της Χώρας θα έχουμε τη μοναδική συναυλία αποκλειστικά αφιερωμένη στο πιάνο, απολαμβάνοντας το εκπληκτικό πιάνο Fazioli που φέραμε από την Ιταλία για το φεστιβάλ. Το πρόγραμμα θα εναλλάσσει σόλο έργα για πιάνο των Mendelssohn και Chopin και θα ολοκληρωθεί με τη σπάνια πρωτότυπη εκδοχή για ντουέτο πιάνου της σκηνικής μουσικής για το Όνειρο Θερινής Νυκτός του Felix Mendelssohn.

Mendelssohn: Lieder ohne Worte, Rondo Capriccioso, Fantasia έργο 28. .
Chopin: Μπαλάντα αρ.1 έργο 23, Σπουδές, έργο 25 αρ.1, 2, 7, 11.
Mendelssohn: από το Όνειρο Θερινής Νυκτός: Ouverture, Scherzo, Intermezzo, Nocturne, Γαμήλιο Εμβατήριο (αρχική έκδοση για πιάνο 4 χεριών).

Alessandra Ammara, πιάνο
Roberto Prosseda, πιάνο

25 Αυγούστου | 21:00 | Παλιό Σχολείο, Χώρα

Ντουέτα

Στις 25 Αυγούστου στο Παλιό Σχολείο της Χώρας όλοι οι μουσικοί του Φεστιβάλ θα εμφανιστούν σε διαφορετικούς συνδυασμούς ντουέτων με πιάνο, με ρεπερτόριο του 20ού αιώνα (Ravel, Μητρόπουλος, Poulenc, Debussy) που θα περιλαμβάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα των δύο τραγουδιών του Rubini για τον Νίκο Στάγκο, σε κείμενα του David Plant, ο οποίος θα παρευρεθεί και o ίδιος στη συναυλία.

Poulenc: Σονάτα για φλάουτο και πιάνο
Μητρόπουλος: 3 αυτοσχεδιασμοί σε ερωτικά ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη για φωνή και πιάνο
Rubini/Plante: 2 τραγούδια για τον Νίκο Στάγκο για φωνή και πιάνο
Poulenc: Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο
Ravel: Cinq Mélodies Populaires Grecques για φωνή και πιάνο
Ravel: Σονάτα για βιολί και πιάνο

Αγγελική Καθαρίου, μέτζο
Silvia Careddu, φλάουτο
Alessandro Carbonare, κλαρινέτο
Gilles Apap,βιολί
Alessandra Ammara, πιάνο
Roberto Prosseda, πιάνο

 

26 Αυγούστου | 21:00 | Aktis Suites & Spa
Γνωρίστε τους μουσικούς – Αποχαιρετιστήρια Συναυλία

Στις 26 Αυγούστου η εκδήλωση στο Aktis Suites & Spa στον Γροίκο θα περιλαμβάνει σόλο παραστάσεις από τους μουσικούς του φεστιβάλ, σε έναν εγκάρδιο «μουσικό αποχαιρετισμό». Ένα ξεχωριστό μουσικό ευχαριστώ σε όλους – τους φορείς, τους συντελεστές και το κοινό – που θα έχουν κάνει αυτό το φεστιβάλ πραγματικότητα, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουν και να μοιραστούν κάτι μαγικό στο μαγευτικό νησί της Πάτμου.

Αγγελική Καθαρίου, μέτζο
Gilles Apap, βιολί
Silvia Careddu, φλάουτο
Alessandro Carbonare, κλαρινέτο

Οι συναυλίες «Γνωρίστε τους μουσικούς» θα δώσουν την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στους μουσικούς, να τους μιλήσουμε, να ανακαλύψουμε τo πάθος και τα όνειρά τους, καθώς παίζουν τη μουσική που τους εμπνέει – ανάλογα με την τοποθεσία, τη διάθεση, το τοπίο – πάντα σε απόλυτη αρμονία με την Πάτμο και τη μαγεία της.

Ταυτότητα Φεστιβάλ

Την Τιμητική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν οι:
HRH Prince Amyn Aga Khan
David Plante
Paul Audi
Γιώργος Βότης
Grazia Gazzoni
Gilberto Arrivabene Valenti Gonzaga

Πληροφορίες

20/8/2022 έως 26/8/2022

Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης