Φωτογραφία REUTERS

Φιλορώσοι απήγαγαν μέλη της εκλογικής επιτροπής στην ανατολική Ουκρανία

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία απήγαγαν τρία στελέχη της εκλογικής επιτροπής, όπως μετέδωσαν την Παρασκευή ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ενέργεια η οποία μοιάζει να εντάσσεται στις προσπάθειες να εμποδιστεί η διεξαγωγή των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Την ίδια ώρα τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, όσο και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή προειδοποιούν τη Ρωσία με περαιτέρω κυρώσεις.
Ένοπλοι άρπαξαν την Πέμπτη τον Ντμίτρο Ναμπόκα, τον υπεύθυνο για το εκλογικό τμήμα 106 της Λουχάνσκ, και δύο προγραμματιστές Η/Υ, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Σερχίι Νταβίντοφ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο 0642.ua.

Οι άνδρες αυτοί πήραν εξάλλου μαζί τους υπολογιστές και έγγραφα του εκλογικού τμήματος αυτού, πρόσθεσε ο Νταβίντοφ. Διευκρίνισε πως οι όμηροι μεταφέρθηκαν στο κτήριο της κρατικής ασφάλειας, το οποίο έχουν καταλάβει αυτονομιστές από τις αρχές του Απριλίου.

Ηγέτες των αυτονομιστών που ελέγχουν μεγάλες περιοχές των ανατολικών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των ουκρανικών προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στα εδάφη τους. Έχουν ήδη καταλάβει τέσσερα από τα γραφεία της εκλογικής επιτροπής στην περιοχή, ανάμεσά τους ένα στο Ντονέτσκ.

Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της επόμενης Κυριακής είναι ο επιχειρηματίας Πέτρο Ποροσένκο και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. Σύμφωνα με μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο επόμενος πρόεδρος της χώρας θα υπηρετήσει πλήρη – πενταετή – θητεία.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον μπορούν να γίνουν οι εκλογές στις δύο περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι, εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες.

Οι δυνάμεις του απέκρουσαν τρεις νέες επιθέσεις ανταρτών στο Σλαβιάνσκ, ένα από τα σημαντικότερα προπύργιά τους, αργά χθες, ανακοίνωσε το  ουκρανικό υπουργείο Άμυνας την  Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση έχει αρχίσει μια σειρά συναντήσεων που αποκαλούνται «συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης», με στόχο τη συμφιλίωση, όπως υποστηρίζει. Ωστόσο ο πρώτος γύρος της διαδικασίας αυτής, ο οποίος διεξήχθη την Τετάρτη, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και σε αυτόν δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ, ο οποίος ήταν συμπρόεδρος στις συνομιλίες, είπε ότι ένας δεύτερος γύρος της διαδικασίας πιθανόν πρόκειται να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανόν στο Ντονέτσκ ή στο Χάρκοβο. 

Επικοινωνία Ομπάμα - Ολάντ

Η διπλωματία των ΗΠΑ απέρριψε τις επικρίσεις για το γεγονός ότι στις συνομιλίες δεν συμμετείχαν οι αυτονομιστές.

Όπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το Reuters, Ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρ. Ολάντ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ότι η Ρωσία κινδυνεύει με περαιτέρω κόστη εάν συνεχίσει με την προβοκατόρικη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρει το τηλεγράφημα του Reuters εξέφρασε χαιρέτησε τις προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να διατηρήσει την ενότητα της χώρας με το να διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στις 25 Μαΐου, κάτι που όπως είπε θα οδηγήσει σε μια συνταγματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters,naftemporiki