Φωτογραφία REUTERS

Reuters: Η Συρία κινδυνεύει να χάσει σημαντική προθεσμία

Η Συρία έχει απομακρύνει μόνο το 11% των χημικών όπλων της σε τρία φορτία και κινδυνεύει να χάσει μία σημαντική προθεσμία στα μέσα του έτους για την ολική καταστροφή των «τοξικών αποθεμάτων της», σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Συρία θα έπρεπε ήδη να είχε παραδώσει τους 1.300 τοξικών χημικών που δηλώθηκαν στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), τον φορέα που επιβλέπει τη διαδικασία.

Ένα τρίτο φορτίο αυτή την εβδομάδα περιείχε 54 μετρικούς τόνους χεξαμίνης, κάτι που ανεβάζει το σύνολο των χημικών που έχουν απομακρυνθεί σε κάτι παραπάνω από 140 τόνους, σύμφωνα με τις πηγές του OPCW. Αυτό, όπως αναφέρθηκε, περιλαμβάνει μόνο το 5% των πλέον τοξικών χημικών, που αποτελούν προτεραιότητα.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, τα σημαντικά υλικά δεν έχουν μεταφερεθεί ακόμα, πέρα από μία μικρή αποστολή στην αρχή. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πολύ πίσω από το πρόγραμμα» δήλωσε μία πηγή.

«Πρέπει να επιταχύνουν αν είναι να “πιάσουμε” την προθεσμία. Θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι (να ξεκινήσουμε την καταστροφή τους) πριν από δέκα ημέρες, και δεν έχουμε ακόμα αρχίσει».

Ωστόσο, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και η Σίγκριντ Κάαγκ, επικεφαλής της κοινής αποστολής του OPCW και των Ηνωμένων Εθνών έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι η προθεσμία της 30ής Ιουνίου μπορεί να επιτευχθεί.

Πηγές:reuters,naftemporiki

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/02/2014 - 20:54