Στα σκουπίδια καταλήγουν 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο παγκοσμίως

Στα σκουπίδια καταλήγουν κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων παγκοσμίως. Η σπατάλη τροφίμων συνιστά ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, καθώς ο όγκος των παραγόμενων τροφών που τελικά δεν καταναλώνονται υπολογίζεται πως αντιστοιχεί στο 30% της παγκόσμιας γεωργίας, η δε οικονομική απώλεια (εξαιρουμένων των θαλασσινών και των ψαριών) ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας Ντανιέλ Κονσταντίν, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 26 χωρών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κισινάου της Μολδαβίας. Στόχος της άτυπης διαβούλευσης ήταν η προετοιμασία της επικείμενης Περιφερειακής Διάσκεψης για την Ευρώπη τού Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων, που θα γίνει 29 Μαρτίου-4 Απριλίου 2014 στο Βουκουρέστι.

Κάθε Ευρωπαίος πετά, κατά μέσο όρο, 180 κιλά τροφίμων το χρόνο, με τη συνολική τρέχουσα ετήσια σπατάλη στην ΕΕ να φθάνει τα 89 εκατομμύρια τόνους. Για το 2020, εφόσον δε ληφθούν μέτρα, προβλέπεται ότι η σπατάλη θα φθάσει τους 126 εκατ. τόνους (αύξηση 40%). Η σπατάλη τροφίμων κατανέμεται σε ποσοστό 42% στα νοικοκυριά (εκτιμάται ότι το 60% θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί), 39% στους παραγωγούς, 5% στους έμπορους λιανικής πώλησης και 14% στον τομέα της εστίασης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε το 2014 ως "Ευρωπαϊκό έτος κατά της σπατάλης τροφίμων", σημείωσε ο κ. Κονσταντίν. Επεσήμανε δε ότι η Ρουμανία δεν αποτελεί εξαίρεση του προβλήματος, καθώς υπολογίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων στη χώρα φθάνει σε πέντε εκατομμύρια τόνους τροφίμων ετησίως, με την κατά κεφαλήν ετήσια σπατάλη να φθάνει στα 100 κιλά τροφίμων.

Στη Ρουμανία, ο Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε το 2009 να υλοποιεί ένα πρόγραμμα για τη συλλογή τροφίμων και την απόδοσή τους σε άτομα που δε διαθέτουν εισόδημα.

"Πριν πετάξετε μία φέτα ψωμιού, γιατί δε σας αρέσει η όψη της, απλά σκεφθείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα, επειδή δεν έχουν αυτή τη φέτα ψωμιού", ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Κονσταντίν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση της συνάντησης στο Κισινάου και χαιρέτισε τη σύσφιξη των σχέσεων της Ρουμανίας με τη Μολδαβίας, εκφράζοντας τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες να εναρμονιστεί ο γεωργικός τομέας της Μολδαβίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54