ΗΠΑ: Μεγαλώνει το κύμα των κινητοποιήσεων στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Να επεκτείνει τις απεργιακές του κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε μεγάλο εργοστάσιο της Stellantis στο Μίσιγκαν, αποφάσισε τη Δευτέρα (24/10) το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) στις ΗΠΑ.

«Τη Δευτέρα το πρωί 6.800 μέλη του UAW στο εργοστάσιο συναρμολόγησης Sterling Heights (SHAP) εντάχθηκαν στην απεργία, σταματώντας την παραγωγή στο πιο μεγάλο και το πλέον κερδοφόρο εργοστάσιο της Stellantis» στις ΗΠΑ, ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.


Πλέον τα μέλη του UAW που απεργούν στις εταιρείες Ford, General Motors και Stellantis ξεπερνούν τις 40.000 από τα 146.000 που έχει συνολικά το συνδικάτο. Εξάλλου αυτή είναι η πρώτη φορά που κηρύσσεται απεργία και στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, τις Big Three, των ΗΠΑ.

Η Stellantis δήλωσε «αγανακτισμένη» από την απόφαση αυτή, εκτιμώντας σε ανακοίνωσή της ότι «η ανισόρροπη στρατηγική του UAW θα ‘πλήξει’» τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και «θα έχει επιπτώσεις που θα διαρκέσουν» τόσο στον τομέα και όσο και στην τοπική και εθνική οικονομία.

Η εταιρεία εξήγησε ότι κατέθεσε την Πέμπτη το πρωί βελτιωμένη προσφορά στους εργαζομένους, η οποία προέβλεπε αύξηση μισθών κατά 23% σε διάστημα τριών ετών, αύξηση κατά σχεδόν 50% των συνεισφορών της στο ταμείο για τους συνταξιούχους και εγγυήσεις για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας.

Η απεργία των μελών του UAW ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου και ως τις 11 Οκτωβρίου αφορούσε δευτερεύουσας σημασίας εργοστάσια. Τότε όμως κηρύχθηκε απεργία στο Kentucky Truck Plant (KTP), το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ford, το οποίο έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 25 δισεκ. δολαρίων.

Οι συζητήσεις μεταξύ του UAW και των εταιρειών προσκρούουν κυρίως στο ποσοστό της αύξησης των μισθών. Όμως εκτός από υψηλότερους μισθούς, το συνδικάτο ζητάει μικρότερη εβδομάδα εργασίας, αποκατάσταση συνταξιοδοτικών επιδομάτων και ισχυρότερη εργασιακή ασφάλεια την ώρα που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στρέφονται προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.