Ισραήλ: Πάνω από 160.000 πολίτες στους δρόμους εναντίον της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης

Μπορεί ο Μπενιαμίν “Μπίμπι” Νετανιάχου να ανακοίνωσε αναστολή της διαδικασίας για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, ο θόρυβος όμως δεν έχει κοπάσει.

Οι φόβοι των Ισραηλινών ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα υπονομεύσει τη δημοκρατία στη χώρα τους και θα τους μετατρέψει σε ένα κράτος δικαίου όλο και μεγαλώνουν.

Η προσωρινή εκεχειρία, προφανώς, αφορούσε την περίοδο του εορτασμού του εβραϊκού Πάσχα (5-13 Απριλίου) και μετά όλα τα σενάρια θα ήταν ανοιχτά.

Πάνω από 160.000 πολίτες έχουν βγει στους δρόμους φωνάζοντας πως σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να μειωθεί η επιρροή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να αυξηθεί η εξουσία της κυβέρνησης.

Επιπλέον, με απλή πλειοψηφία το κοινοβούλιο θα μπορεί να ανατρέπει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία. Μεγάλος κίνδυνος ελλοχεύει και στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα αποκτήσει περισσότερες εξουσίες ως προς τον διορισμό δικαστικών.

Φαίνεται πως η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είχε αποτέλεσμα, αφού, ο Νετανιάχου ανέβαλε τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην Κνέσετ –το ισραηλινό κοινοβούλιο– στα τέλη του Μαρτίου, ώστε να υπάρξει διάλογος με τις δυο πλευρές.

Μέχρι, στιγμής ο ισραηλινός λαός δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω.

Αυτό που φοβούνται είναι πως η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ο προϋπολογισμός για το 2023 και το 2024 προτού προωθήσει την αποδυνάμωση του δικαστικού συστήματος.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδια της, τότε, ίσως μπορούμε να μιλάμε και για πρόωρες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ