Σε απεργία 24.500 εργαζόμενοι στη Νορβηγία

Κατασκευές, μεταφορές, παραγωγή αγαθών και ξενοδοχεία θα επηρεαστούν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν τα δύο κυριότερα συνδικάτα της Νορβηγίας, μετά την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με αντιπροσώπους των εργοδοτών για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η μεγαλύτερη νορβηγική συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων, η LO, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής πως 22.947 μέλη της ξεκινούν απεργία και το ίδιο δήλωσαν ότι θα πράξουν 1.441 μέλη της μικρότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης, της YS.

Η απεργία, συγκριτικά ευρεία στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, αφορά κομβικούς επαγγελματικούς τομείς της χώρας, πάνω απ’ όλα στην πρωτεύουσα, το Όσλο.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις και τον σύνδεσμο των εργοδοτών NHO διεξάγονταν από την Παρασκευή. Χθες Κυριακή, οι αντιπροσωπείες των LO και YS ανακοίνωσαν πως απορρίπτουν την πρόταση που υπέβαλε μεσολαβητής.

Η επικεφαλής της LO Πέγκι Φόλσβικ χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός πως οι εργαζόμενοι «αναγκάζονται να απεργήσουν», τονίζοντας πως «δεν πήραμε αυτή την απόφαση με ελαφρότητα» και προσθέτοντας πως η κινητοποίηση ξεκινά σήμερα.

Η LO επιδιώκει η αγοραστική δύναμη των μελών της να αυξηθεί κατά 5%, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε νορβηγικά ΜΜΕ.