Προάστιο του Παρισιού χορηγεί άδεια εμμηνόρροιας μετ’ αποδοχών για πρώτη φορά στη Γαλλία

Η κοινότητα Σαιντ-Ουέν στα βόρεια προάστια του Παρισιού έγινε ο πρώτος γαλλικός δήμος που χορήγησε άδεια μετ' αποδοχών σε γυναίκες υπαλλήλους που υποφέρουν από πόνους περιόδου, ελπίζοντας να «σπάσει ένα ταμπού» για το θέμα και να εμπνεύσει παρόμοιες κινήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 27 Μαρτίου, επιτρέπει στις 1.200 γυναίκες υπαλλήλους της πόλης να απουσιάζουν από την εργασία έως δύο ημέρες κάθε μήνα, κατόπιν έγκρισης από γιατρό, χωρίς απώλεια μισθού, όπως αναφέρει το France24.

Έρχεται έναν μήνα αφότου η κυβέρνηση της Ισπανίας ψήφισε μια νομοθεσία που εκχωρεί παρόμοια δικαιώματα στις γυναίκες σε εθνικό επίπεδο, στην πρώτη περίπτωση για μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο δήμαρχος του Σαιντ-Ουέν, Καρίμ Μπουαμράνε, ανακοίνωσε για πρώτη φορά την κίνηση στις 8 Μαρτίου, για να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, λέγοντας ότι ελπίζει να εμπνεύσει τους Γάλλους βουλευτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

«Είναι ένα ημίμετρο που κρύβει την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της υγείας των γυναικών στην εργασία», δήλωσε η Οφηλία Λατίλτης φεμινιστικής ομάδας Georgette Sand στη γαλλική καθημερινή εφημερίδα Le Monde. Στέλνοντας τις γυναίκες στο σπίτι «το μόνο που κάνουν είναι να τις απομονώνουν και να καλύπτουν τον πόνο τους», είπε.

Ωστόσο, υπερασπιστές της έμμισθης εμμηνορροϊκής άδειας αναφέρουν ότι θα ενισχύσει το δημόσιο διάλογο για το θέμα αυτό και θα βοηθήσει στην αύξηση της ενημέρωσης για ασθένειες όπως η ενδομητρίωση, μια ασθένεια που προκαλεί χρόνιες επώδυνες περιόδους και, σε μερικές περιπτώσεις, υπογονιμότητα.

Εκτός από την Ισπανία, μόνο ένας μικρός αριθμός χωρών σε όλο τον κόσμο προσφέρουν άδεια εμμηνόρροιας μετ’ αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και της Ζάμπια.