Γαλλία: Νέο απεργιακό κύμα κόντρα στο συνταξιοδοτικό «σαρώνει» τη χώρα

Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «πέρασε» τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις από το κοινοβούλιο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να συμμετάσχουν σε απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, σήμερα Τρίτη 28/3.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο και οι συλλήψεις ανέρχονται σε εκατοντάδες. 

Η σημερινή απεργία είναι η δέκατη τέτοια κινητοποίηση από τότε που ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες στα μέσα Ιανουαρίου κατά του νόμου, ο οποίος περιλαμβάνει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις θα είναι και πάλι μαζικές και, όπως έχει ανακοινωθεί, επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 13.000 αστυνομικοί.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα διυλιστήρια βάζουν λουκέτο, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση «απαντά» μέσω ισχυρής καταστολής, κατεβάζοντας στους δρόμους 13.000 αστυνομικούς, με τους 5.500 εξ αυτών να χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις του Παρισιού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποιεί αφηγήματα περί «ακροαριστερής τρομοκρατίας», καλώντας άπαντες σε «ηρεμία» καθώς η χώρα διάγει περίοδο βίας. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Μακρόν συνεχίζει να εμφανίζεται ανυποχώρητος όσον αφορά το νομοσχέδιο. Μάλιστα φέρεται να είναι έτοιμος ώστε να συζητήσει μία σειρά εργασιακών θεμάτων, αλλά όχι αυτό των συντάξεων, γεγονός που προκαλεί οργή στα συνδικάτα.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε τη Δευτέρα με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως το αριστερό κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας ότι πυροδοτεί τις πράξεις βίας και ότι επιθυμεί να απονομιμοποιήσει τους θεσμούς της χώρας, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου της κυβέρνησης με τα εργατικά συνδικάτα.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών στη Γαλλία είναι αντίθετοι  στην επίμαχη μεταρρύθμιση που ανεβάζει τα όρια ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62.