Μαζικές απολύσεις στην Amazon – Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

Οι απολύσεις της Amazon θα αυξηθούν σε περισσότερες από 18.000 στο πλαίσιο της μείωσης του εργατικού δυναμικού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Άντι Τζάσι σε δημόσιο σημείωμα του προσωπικού την Τετάρτη.

Οι αποφάσεις για τις απολύσεις, τις οποίες η Amazon θα ανακοινώσει από τις 18 Ιανουαρίου, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τους οργανισμούς ηλεκτρονικού εμπορίου και ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, είπε.

Οι περικοπές αντιστοιχούν στο 6% του εταιρικού προσωπικού της Amazon που αριθμεί περίπου 300.000 άτομα και αντιπροσωπεύουν μια γρήγορη στροφή για έναν λιανοπωλητή που πρόσφατα διπλασίασε το ανώτατο όριο των βασικών μισθών του για να ανταγωνιστεί πιο επιθετικά για ταλέντα.

Η Amazon απασχολεί περισσότερους από 1,5 εκατ. εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των αποθηκών, γεγονός που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοδότη της Αμερικής μετά τη Walmart.

Η μετοχή της σημείωνε άνοδο 1,8% στα 86,71 δολάρια κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση την Πέμπτη.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου GMB με έδρα το Λονδίνο δήλωσε ότι είναι ενήμερο για τις περικοπές θέσεων εργασίας, αλλά ότι τα μέλη του δεν θα επηρεαστούν από τα σχέδια.

Τα μέλη που ανήκουν στο συνδικάτο και εργάζονται στην αποθήκη της Amazon στο Κόβεντρι, στην κεντρική Αγγλία, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας στις 25 Ιανουαρίου λόγω της διαμάχης για τους μισθούς με τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon εξήγησε πως οι σχεδιασμοί αποδείχθηκαν «δυσκολότεροι» απ’ ότι προβλεπόταν λόγω της «αβεβαιότητας» για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και επειδή η εταιρεία «έκανε ταχύτατα προσλήψεις τα τελευταία χρόνια».

Οι απολύσεις της Amazon πλέον ξεπερνούν κατά πολύ τις 11.000 που ανακοίνωσε η Meta (Facebook, Instagram) και αυτές που ανήγγειλαν αρκετές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας.