Ισπανικός... εμφύλιος για τα διεμφυλικά παιδιά

Σοσιαλιστές και Podemos βρίσκονται στα πρόθυρα σοβαρότατης ρήξης λόγω της διαφωνίας τους σε νομοσχέδιο που αφορά τα τρανς άτομα και ιδίως τους εφήβους 14-16 ετών: θα μπορούν να αυτοπροσδιορίζουν το φύλο τους ελεύθερα ή μόνο κατόπιν δικαστικής απόφασης;

Θεωρητικά, τα θέματα δικαιωματισμού θα ήταν τα πιο «εύκολα» για μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, συγκριτικά τουλάχιστον με την οικονομία. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της κυβέρνησης Σοσιαλιστών και Podemos στην Ισπανία, όπου νόμοι που αφορούν τη σεξουαλική ελευθερία ή νομοσχέδια προς ψήφιση, όπως οι σχετικοί με τα διεμφυλικά άτομα, τη σωματεμπορία ή την οικογένεια, έχουν γίνει αντικείμενο έντονων, ενίοτε, διαξιφισμών ανάμεσα στις δύο κυβερνητικές συνιστώσες.

Η αρχή έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες με τον νόμο κατά της σεξουαλικής βίας, γνωστό ως «μόνο το ναι σημαίνει ναι». Η κυβέρνηση άρχισε να δέχεται επίθεση από τη Δεξιά όταν έγινε γνωστό ότι μειώθηκαν οι ποινές ορισμένων σεξουαλικών παραβατών οι οποίοι πάτησαν πάνω στον νέο νόμο. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υπέρ του νόμου έβαλε, προσώρας τουλάχιστον, τέλος σε μια μίνι ενδοκυβερνητική διαμάχη, καθώς ορισμένα κυβερνητικά στελέχη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) έθεσαν το ερώτημα μήπως είναι αναγκαίες κάποιες μεταρρυθμίσεις, κάτι στο οποίο διαφωνούσε κάθετα η εκ του Podemos υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο. Με αφορμή όμως το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς έχουν βγει κανονικά τα μαχαίρια.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν να υποβληθεί προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Ομως, έχει προκύψει εμπλοκή καθώς το PSOE ζητά ορισμένες τροποποιήσεις τις οποίες αρνείται το Podemos. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το κομμάτι που αφορά τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου για εφήβους 14-16 ετών. Το αρχικό κείμενο, το οποίο είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, προέβλεπε ότι η αλλαγή φύλου μπορεί να γίνει με απλή δήλωση στο ληξιαρχείο και με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων ή των νόμιμων κηδεμόνων. Οι Σοσιαλιστές όμως τώρα ζητούν η αλλαγή να γίνεται κατόπιν δικαστικής απόφασης, με το επιχείρημα της καλύτερης νομικής θωράκισης του νομοσχεδίου. Σε αυτό αντιδρούν έντονα οι οργανώσεις των ΛΟΑΤΚΙ, που απειλούν με κινητοποιήσεις, αλλά και η αρμόδια υπουργός Ιρένε Μοντέρο.

Οι Σοσιαλιστές επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη διαμάχη, αποδίδοντας αυτές τις κόντρες στη «νομοθετική φρενίτιδα». Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ισαμπέλ Ροδρίγκεθ σε συνέντευξη Τύπου εξήρε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης συνασπισμού, όπως η πρόσφατη έγκριση του προϋπολογισμού του 2023, η μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και στα εισιτήρια των ΜΜΜ ή η αναπροσαρμογή των συντάξεων, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή θα ολοκληρώσει τη θητεία της η οποία κανονικά λήγει προς το τέλος του 2023.

Ηταν μια έμμεση απάντηση σε σενάρια που κυκλοφορούν στον Τύπο και εντός του Podemos σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ίσως πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Μάιο του 2023, εφόσον δει ευνοϊκότερο κλίμα στα γκάλοπ. Προς το παρόν, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, αλλά με πτωτικές τάσεις και χωρίς τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το ακροδεξιό Vox. Kάτι τέτοιο υπονοούσε και ο Πάμπλο Ετσενίκε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Podemos, όταν τις προάλλες παραδέχτηκε τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα αποδίδοντάς τα στο «γενικότερο πολιτικό πλαίσιο» κι εκφράζοντας την ανησυχία του για τη στάση των Σοσιαλιστών.

Πίσω από αυτή την κόντρα, σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, κρύβεται το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, ενόψει των οποίων και τα δύο κόμματα προσπαθούν να φτιάξουν μια διακριτή ταυτότητα. «Σε σχέση με τον εκλογικό ορίζοντα και την υπόλοιπη κοινοβουλευτική θητεία», έγραφε η αριστερή ιστοσελίδα Publico, επικαλούμενη πηγές του PSOE, «δεν αρνούνται ότι ίσως συνεχίσουν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, καθώς αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο. Κι ότι όσο περισσότερο πλησιάζει το ραντεβού με την κάλπη τόσο πιο αισθητές θα γίνονται (...) Προς το παρόν όμως, “πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τα νομοσχέδια που απομένουν”».

Πηγή: efsyn.gr