Βραζιλία: Πρόεδρος ο Λούλα, μετά μια ακόμη καταμέτρηση – θρίλερ

Ο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας, και εκλέγεται με 51%, μετά την νέα αναμέτρηση θρίλερ της δεύτερης εκλογικής Κυριακής. Στο 0% η διαφορά Λούλα - Μπολσονάρου στις 11:45μμ Ελλάδος, στο 1% υπέρ του Λούλα στις 00:05 της Δευτέρας και στο 1,2% στις 00:20. Φόβοι για πραξικόπημα Μπολσονάρου.

https://twitter.com/CFKArgentina/status/1586854163853578240Σαρανταπέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, και με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς μετέδωσε ως ασφαλή, βάσει των τοπικών εταιριών δημοσκοπήσεων και προβολών, την νίκη του Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές της Βραζιλίας. Την είδηση επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα, όταν πια η καταμέτρηση είχε ξεπεράσει το 99% και τα λοιπά διεθνή μέσα, ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι πανηγυρισμοί στη Βραζιλία.

 

Στο 0% ήταν η διαφορά Μπολσονάρου – Λούλα στις 23:45 Ελλάδος της Κυριακής, και με καταμετρημένο το 64% των ψήφων. Οι προβλέψεις που έκαναν λόγο για θρίλερ ακόμη πιο άγριο από αυτό της πρώτης Κυριακής επιβεβαιώθηκαν, με το προβάδισμα αό κει και πέρα να ανήκει στον Λούλα ντα Σίλβα, τον υποψήφιο που έχει ταυτιστεί με την αριστερή ψήφο στην χώρα. Το 50-50 που εμφανίστηκε στην οθόνη, στο επίσημο σάιτ του εκλογικού συμβουλίου της χώρας αποτελεί την επιτομή των συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή στην Βραζιλία, όπου και τα δύο στρατόπεδα εμφανίζονται έτοιμα να πανηγυρίσουν. Στις 23:51, με καταμετρημένο το 73% των ψήφων, ο Λούλα πέρασε μπροστά με 0,1%, με τις προβλέψεις να λένε ότι θα νικήσει αν περάσει μπροστά μετά την καταμέτρηση του 85%, πράγμα που σημαίνει ότι το στρατόπεδο Λούλα έχει περισσότερους λόγους να αισιοδοξεί. Πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ο Λούλα προηγούνταν με 50,5% και οι ελπίδες για την εκλογή του μεγάλωναν λεπτό το λεπτό. Στις 00:16 Ελλάδος της Δευτέρας, με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, προηγείτο κατά 1,1% επιβεβαιώνοντας όλες τις προβλέψεις για εκλογή του με άνοδο των υπέρ του ψήφων προς το τέλος της καταμέτρησης. Στις 1:01πμ Ελλάδος της Δευτέρας, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Λούλα προηγείτο με 50,84% έναντι 49,16% του Μπολσονάρου. H διαφορά των δύο εκατομμυρίων ψήφων παρέμεινε σχεδόν σταθερή, μέχρι την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, λίγο μετά τις δύο το πρωί Ελλάδος, που διαμορφώθηκε σε 50,9% υπέρ του Λούλα με 49,1% υπέρ του Μπολσονάρου.

Τη στιγμή που πέρασε ο Λούλα μπροστά, εκατομμύρια βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, χτυπωντας κόρνες και γιορτάζοντας με σημαίες του Εργατικού Κόμματος.

 

Στην Βραζιλία δεν συνηθίζονται οι δημοσκοπήσεις κάλπης (εξιτ πολζ) αλλά τα αποτελέσματα βγαίνουν σχετικά γρήγορα λόγω του ηλεκτρονικού συστήματος που ακολουθείται, και αναμένεται να γνωρίζουμε τον νέο πρόεδρο πριν τις 2πμ Ελλάδος της Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπήρξαν επίσημες καταγγελίες από το κόμμα Λούλα για παρεμπόδιση ψηφοφόρων του να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα, κάτι που αφορά περισσότερο τις φτωχότερες τάξεις που κατοικούν στις φαβέλες και ήταν οι ψηφοφόροι που προσπάθησε κυρίως να κινητοποιήσει στη δεύτερη φάση της προεκλογικής εκστρατείας. Στην παρεμπόδιση των ψηφοφόρων πήρε μέρος η αστυνομία, η οποία και έστησε μέχρι και οδοφράγματα για να εμποδίσει ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τις οποίες επιβεβαίωσαν και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και παρατηρητές.

 

Παρά τα προβλήματα και τις καταγγελίες, οι κάλπες έκλεισαν κανονικά, στις 5μμ τοπική ώρα πρωτευούσης, δεν δόθηκε παράταση και δεν επετράπη σε πολίτες συγκεκριμένων περιοχών, που έχει ισχυρό προβάδισμα ο Λούλα, να ψηφίσουν πέραν της προγραμματισμένης ώρας. Συνολικά, ψήφισαν πάνω από 121 εκατομμύρια πολίτες. Η αποχή κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 20%.

Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η συμμετοχή των βραζιλιάνων που ζουν εκτός της χώρας, οι οποίοι επίσης θεωρούνται στην συντριπτική πλειονότητα ψηφοφόροι του Λούλα, που πάντως δεν απέτρεψαν το θρίλερ, το οποίο είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις, επιβεβαίωναν αναλυτές και είχαν αναδείξει τα διεθνή μέσα την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Ο μεγαλύτερος φόβος όλων, με την – όπως όλα δείχνουν – νίκη του Λούλα, είναι αν ο Μπολσονάρου θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα ή θα. παρουσιαστεί και πάλι ως καρικατούρα Τραμπ, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα και επιδιώκοντας κάποιου είδους πραξικόπημα. Ο ακροδεξιός νυν πρόεδρος ήλπιζε σε επανεκλογή του, για δεύτερη θητεία, παρ’ ότι σε θέματα οικονομίας και πανδημίας η λαϊκή δυσαρέσκεια ήταν μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, εκμεταλλευόμενος τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και την ευαγγελική ψήφο, κατόρθωσε να μετατρέψει την αναμέτρηση σε ντέρμπυ.

 

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η νίκη του Λούλα, σε αυτές τις δύσκολες εκλογές, θα προσθέσει μία ακόμη χώρα, μια τεράστια οικονομία και ισχυρή οικολογική παράμετρο, στο νέο ροζ ρεύμα της Λατινικής Αμερικής.

 

Βολιβία, Βενεζουέλα, Χιλή, το θαύμα της Κολομβίας και τώρα η Βραζιλία, ανοίγουν έναν άλλο δρόμο σε όλη την Νότιο Αμερική, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις είναι μεγάλες.

 

Πηγή: thepressproject.gr