Ουγγαρία: Οι γυναίκες που κάνουν άμβλωση θα υποχρεούνται να ακούν τον «παλμό» του εμβρύου 

Ζοφερή παραμένει η πραγματικότητα ανά τον κόσμο για τις γυναίκες, καθώς ολοένα και συχνότερα βρίσκονται αντιμέτωπες με καταστάσεις που θα έπρεπε ήδη να θεωρούνται λυμένες, αφού ακόμη και το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση τίθεται υπό αμφισβήτηση!

Όπως δημοσιεύει η DW, στην Ουγγαρία σύντομα, οι γυναίκες που επιθυμούν να υποβληθούν σε άμβλωση, θα αναγκάζονται να ακούσουν τον «καρδιακό παλμό» του εμβρύου προτού οι γιατροί προχωρήσουν στη διαδικασία.

Ωστόσο οι γιατροί επιμένουν ότι η χρήση του όρου «εμβρυϊκός καρδιακός παλμός» είναι ιατρικά ανακριβής.

«Είναι σίγουρα ένα ανησυχητικό βήμα προς πίσω, ένα κακό σημάδι», δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Aron Demeter, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουγγαρία. «Αυτή η τροπολογία δεν επιτυγχάνει τίποτα, αλλά θα τραυματίσει περαιτέρω τις γυναίκες, θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις γυναίκες που βρίσκονται ήδη σε δύσκολη θέση».

Η τροπολογία, η οποία δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα, θα τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη.

Οι γυναίκες στην Ουγγαρία επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μερικές φορές αργότερα, εάν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Επίσης απαιτείται να ολοκληρώσουν πρώτα μια συμβουλευτική συνεδρία.

Βάσει του νέου νόμου, οι γιατροί πρέπει επίσης να εκδώσουν έκθεση που να καταγράφει ότι η έγκυος εμφανίστηκε «με τον παράγοντα που δείχνει τη λειτουργία των ζωτικών λειτουργιών του εμβρύου με σαφώς αναγνωρίσιμο τρόπο».

Λανθασμένος όρος ο «παλμός της καρδιάς του εμβρύου»
Γιατροί και ερευνητές για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα έχουν επισημάνει, ως απάντηση σε παρόμοιους νόμους σε άλλες χώρες, ότι ο «παλμός της καρδιάς του εμβρύου» είναι λανθασμένη ονομασία, καθώς η καρδιά δεν έχει ακόμη σχηματιστεί πλήρως και ο κυματισμός όπου μπορεί να αναπτυχθεί μια καρδιά έρχεται πολύ πριν τα άκρα μεγαλώνουν και αρχίσει η εγκεφαλική δραστηριότητα.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η τοποθέτηση τέτοιων εμποδίων για τη διακοπή της εγκυμοσύνης καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση σε νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις.

Το κυβερνών κόμμα καταργεί τα αναπαραγωγικά δικαιώματα
Η νέα τροποποίηση στο καταστατικό των δικαιωμάτων αναπαραγωγής της Ουγγαρίας προωθήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το ακροδεξιό κόμμα Mi Hazank (Η Πατρίδα μας), με τη βουλευτή Dora Duro να την αποκαλεί «ευκαιρία για τη ζωή» στη σελίδα της στο Facebook.

Ενώ άλλες χώρες της ΕΕ επεκτείνουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η διακυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν και του κυβερνώντος κόμματός του Fidesz υποστήριξε επίσης την ανατροπή νόμων εν μέσω μιας προσπάθειας να προστατεύσουν αυτό που θεωρεί ως παραδοσιακές αξίες και ρόλους των φύλων. Αυτό περιλάμβανε αυξανόμενα οφέλη για τις μητέρες που μένουν στο σπίτι και έχουν περισσότερα παιδιά και την εισαγωγή νομοθεσίας κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Πηγή: www.rosa.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14/09/2022 - 17:04