Στην Ελβετία «είπαν το ναι»: Έγιναν οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών

Ο Αλουά Καρνιέ και ο Πέτερ Λου είπαν «δέχομαι ολόψυχα» ο ένας τον άλλον. Ο 57χρονος και ο 67χρονος ήταν από τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στην Ελβετία εχθές, Παρασκευή, που υιοθετήθηκε και επίσημα ο γάμος για όλους στην Ελβετία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε δημοψήφισμα, σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας «γάμος για όλους». Έτσι, η Ελβετία έγινε μια από τις τελευταίες χώρες της δυτικής Ευρώπης που νομιμοποίησε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Η τελετή ήταν πραγματικά πολύ σημαντική για εμένα, γιατί ήταν υπό προετοιμασία εδώ και 20 χρόνια», δήλωσε ο Καρνιέ, που εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται στην προσπάθεια για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.


Η 46χρονη Αλίν και η 45χρονη Λορ επίσης παντρεύτηκαν, έπειτα από σχέση που μετρά 21 χρόνια. Ήδη έχουν αποκτήσει έναν γιο και- όπως ο Αλουά Καρνιέ και ο Πέτερ Λου- ήδη είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με τη Lifo.

«Με πολύ μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω ότι είστε επίσημα παντρεμένες», τους είπε η δήμαρχος Μαρί Μπαρμπέ-Σαπουί, που ήθελε να τελέσει η ίδια αυτό τον πρώτο ιστορικό γάμο.

«Είναι πολύ συγκινητικό. Είναι μια πολύ δυνατή στιγμή η οποία στέλνει ένα επίσης ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία: αυτό του να είσαι ελεύθερος να αγαπάς και να αγαπιέσαι», δήλωσε η δήμαρχος. «Ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, όπως και η συγκίνηση, φυσικά», συμπλήρωσε και τόνισε πως ήταν πλέον καιρός να γίνει απόλυτα ισότιμος ο γάμος στην Ελβετία.

Στο δημοψήφισμα το «ναι» είχε συγκεντρώσει το 64,1%. Αν και τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης στην Ελβετία από το 2007, ο νέος νόμος προβλέπει ότι μπορούν να υιοθετήσουν μαζί παιδί.

Πηγή: www.rosa.gr