Η Amazon λανσάρει μια νέα εφαρμογή «ενδοεταιρικής επικοινωνίας» που θα απαγορεύει λέξεις όπως: «Συνδικάτο, αύξηση μισθού, αδικία»

Με φόντο μια πρωτοφανή «νίκη» για τον συνδικαλισμό στις ΗΠΑ - όταν εργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon στο Staten Island της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν τη δημιουργία δικού τους σωματείου - η εταιρεία φέρεται να κλιμακώνει τη μάχη της ενάντια στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, περισσότερων δικαιωμάτων και αυξημένου μισθού, περνώντας και μέσα από τη λογοκρισία της ενδοεταιρικής τους έκφρασης, φέρνοντας στο χώρο εργασίας την απόλυτη δυστοπία, αποκαλύπτει η εφημερίδα the intercept.

 

Η Amazon θα λανσάρει μια νέα εφαρμογή ενδοεταιρικής επικοινωνίας -  Η λίστα με τις απαγορευμένες λέξεις

Η εταιρεία-κολοσσός, με ιδρυτή της τον Τζεφ Μπέζος, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, σκοπεύει να λανσάρει σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του the Intercept, το επόμενο διάστημα μία νέα εφαρμογή ενδοεταιρικής επικοινωνίας μεταξύ των υπαλλήλων της.

Σκοπός της εφαρμογής, σύμφωνα με τον επικεφαλής παγκόσμιας καταναλωτικής επιχειρηματικότητας της εταιρείας, Ντέιβ Κλαρκ, είναι να μειωθεί η «υπαλληλική φθορά» μέσω της αύξησης της ευτυχίας των εργαζομένων, αλλά και της παραγωγικότητάς τους.

Η εφαρμογή σχεδιάζεται να προσφέρει «ψηφιακές επιβραβεύσεις», όπως αστέρια και κονκάρδες, στους υπαλλήλους που τη χρησιμοποιούν για δραστηριότητες που «προσθέτουν άμεση επιχειρηματική αξία». Όμως, όπως αποκαλύπτουν εσωτερικά έγγραφα της Amazon που δημοσίευσε το the Intercept, η εφαρμογή θα περιέχει και αυτόματο «κόφτη» για αναρτήσεις που περιέχουν λεξιλόγιο που η εταιρεία δεν εγκρίνει.

 

Ορισμένες απαγορευμένες λέξεις αφορούν βωμολοχίες, πράγμα λογικό καθώς η εφαρμογή πρόκειται να επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ υπαλλήλων. Όμως όπως δείχνουν τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του δημοσιογράφου Κεν Κλίπενσταϊν, ένα μεγάλο τμήμα του απαγορευμένου λεξιλογίου αφορά λέξεις και φράσεις που υποδεικνύουν τη δυσαρέσκεια των υπαλλήλων της Amazon με την εταιρεία, και τις προσπάθειές τους να οργανωθούν για διεκδικήσεις.

Η εφαρμογή, που πρόκειται να λανσαριστεί πιλοτικά στα τέλη Απριλίου, θα κόβει αυτόματα αναρτήσεις που περιέχουν λέξεις όπως: «συνδικάτο», «αύξηση μισθού», «παράπονο», «αποζημίωση», «σκλάβος», «αφέντης», «αδικία», «δικαιοσύνη», «ελευθερία» κ.α. Ενδεικτική του φόβου των ιθυνόντων ότι η εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί για την αλληλο-ενημέρωση των υπαλλήλων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους, είναι η συμπερίληψη στη μαύρη λίστα λέξεων όπως «τουαλέτα» και της φράσης «Αυτό είναι ανησυχητικό». Πέρα από τον αυτόματο «κόφτη», η εφαρμογή θα επιτρέπει στους επιβλέποντες να επισημαίνουν και να κόβουν οι ίδιοι αναρτήσεις των υπαλλήλων που θα κρίνουν πως είναι «ακατάλληλες».

Σε απαντήσεις της προς το the Intercept, η Amazon προσπάθησε να τονίσει αφενός ότι η εφαρμογή ενδοεταιρικής επικοινωνίας βρίσκεται ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού και αφετέρου ότι «πολλές» από τις λέξεις θα αφαιρεθούν από τη μαύρη λίστα. «Τα μόνα είδη λέξεων που μπορεί να ελέγχονται είναι αυτά που είναι προσβλητικά ή ενοχλητικά, κάτι που έχει σκοπό να προστατεύσει την ομάδα μας», ήταν τα λόγια ενός εκπροσώπου της εταιρείας. Όμως οι διαβεβαιώσεις αυτές έχουν ελάχιστη αξιοπιστία, δεδομένων των επαναλαμβανόμενων περιστατικών όπου η Amazon έχει αδιαφορήσει για την ποιότητα εργασίας των υπαλλήλων της.

Ο πόλεμος της Amazon ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων

Μόνο το 2021, η Amazon είχε ξοδέψει 4,3 εκατομμύρια δολάρια σε αντι-συνδικαλιστικές συμβουλευτικές υπηρεσίες

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρεία είχε αρνηθεί να ακυρώσει βάρδιες σε αποθήκη διαλογής στο Έντουαρντσβιλ της πολιτείας Ιλλινόι, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις για τυφώνες στην περιοχή. Ένας τυφώνας χτύπησε την αποθήκη, σκοτώνοντας έξι εργαζόμενους.

Η Amazon έχει διεξάγει έναν συνεχή και ασταμάτητο πόλεμο ενάντια στις διεκδικήσεις και την οργάνωση των εργαζομένων της.

Τον Μάρτιο του 2021, η είδηση ότι οι διανομείς της Amazon αναγκάζονται να ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια για γλυτώσουν χρόνο για την εκπλήρωση των παραγγελιών είχε προκαλέσει σάλο, με την εταιρεία να αρνείται ότι οι συγκεκριμένες ιστορίες αληθεύουν. Όμως η διαρροή ενός εσωτερικού υπομνήματος της εταιρείας έδειξε πως η Amazon έλεγε ψέματα, καθώς γνώριζε επί μήνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι διανομείς της, και δεν έκανε τίποτα για να τους ανακουφίσει.

Παρόμοιες ιστορίες, με περιορισμό των διαλειμμάτων για τουαλέτα, έχουν κατά καιρούς έρθει και από τις αποθήκες διαλογής της Amazon. Πιο σημαντικά όμως, η εταιρεία έχει διαχρονικά σταθεί ενάντια στις προσπάθειες των εργαζομένων της να οργανωθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Απεργοσπάστες και επιθέσεις της αστυνομίας έχουν στρατολογηθεί για να διαλύσουν απεργίες. Η εταιρεία έχει προωθήσει τη ρουφιανιά, προτρέποντας τους υπαλλήλους της να καταδίδουν συναδέλφους τους που, μεταξύ άλλων, κάνουν «φιλοσυνδικαλιστικές» αναφορές. Και, με αξιοθαύμαστη συνέπεια και κόστος, η Amazon εφαρμόζει στους υπαλλήλους της αδιάλειπτη προπαγάνδα ενάντια στα συνδικάτα και την εργασιακή οργάνωση, ειδικά σε τοποθεσίες της όπου οι εργαζόμενοι εκφράζουν τις επιθυμίες τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Για πρώτη φορά εργαζόμενοι δημιουργούν το δικό τους σωματείο

Την περασμένη Παρασκευή, μια αποθήκη της εταιρείας στο Staten Island της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη τοποθεσία όπου οι υπάλληλοι της εταιρείας ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου — και μάλιστα ενός ανεξάρτητου συνδικάτου που δεν συνδέεται με τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που μια εγκατάσταση της Amazon στις ΗΠΑ ψήφισε επιτυχώς υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

 

Στο Staten Island της Νέας Υόρκης, 2.654 εργαζόμενοι σε αποθήκες ψήφισαν ναι στη σύσταση συνδικάτου, ενώ 2.131 ψήφισαν όχι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB).

Η εγκατάσταση του Staten Island, γνωστή ως JFK8, απασχολεί περίπου 6.000 εργαζόμενους. Είναι η πρώτη φορά που μια εγκατάσταση της Amazon στις ΗΠΑ ψήφισε επιτυχώς υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα ακολούθως θα πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια ήττα για την Amazon, η οποία έχει επενδύσει πολλά για να διαφημίσει τα δικά της «οφέλη» έναντι εκείνων που μπορεί  προσφέρουν τα συνδικάτα μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις. Χαρακτηριστικά, η Amazon κατέφυγε στις… ξεπερασμένες υποτίθεται μεθόδους προπαγάνδας των απόψεών της έναντι του συνδικάτου, σκεπάζοντας τους τοίχους στο JFK8 με πανό που διακήρυτταν «Ψηφίστε Όχι».

Επιπλέον, δημιούργησε έναν σχετικό ιστότοπο και πραγματοποιούσε εβδομαδιαίες υποχρεωτικές συναντήσεις με το προσωπικό. Προσέλαβε μάλιστα και μια εταιρεία συμβούλων και δημοσκοπήσεων με επιρροή και στενούς δεσμούς με πολιτικές ομάδες που σχετίζονται με τους Δημοκρατικούς.

Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία της Amazon αντιτίθεται με κάθε μέσο και τρόπο στην όποια προοπτική συνδικαλιστικής οργάνωσης των υπαλλήλων της.

Με πληροφορίες από info-war.gr και theintercept.com. koutipandoras.gr