Πώς θα εξοικονομούμε κάθε μέρα 2,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προς τις κυβερνήσεις για μειώσεις στα όρια ταχύτητας, αύξηση της πληρότητας των αυτοκινήτων, φθηνότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και περισσότερη τηλεργασία.

Μειώστε τις μετακινήσεις, οδηγείτε πιο αργά και μοιραστείτε το αυτοκίνητό σας συνιστά μεταξύ άλλων στους καταναλωτές των ανεπτυγμένων οικονομιών ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο οργανισμός προειδοποίησε πριν από τρεις ημέρες για τον κίνδυνο κραχ στην παγκόσμια προσφορά αργού, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις και η απομάκρυνση από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσαν να αφαιρέσουν ήδη από τον επόμενο μήνα 2,5 εκατ. βαρέλια από την αγορά. Οι απώλειες αυτές ενδεχομένως να αυξηθούν στη συνέχεια και υπάρχει κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των τιμών στους επόμενους μήνες, καθώς ο κόσμος θα εισέρχεται στην περίοδο αιχμής της ζήτησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σημειώνει σε χθεσινή του ανάλυση.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, κατέθεσε ένα σχέδιο 10 άμεσων δράσεων προς τις κυβερνήσεις και τους πολίτες των ανεπτυγμένων οικονομιών που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σε μείωση της παγκόσμιας ζήτησης αργού πετρελαίου κατά 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως στους επόμενους 4 μήνες. Οι δράσεις εξοικονόμησης εστιάζουν στις μεταφορές, καθώς αυτές απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαϊκής κατανάλωσης. Ειδικότερα προτείνει:

 Μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα την ώρα. Θα εξοικονομηθούν 290.000 βαρέλια ημερησίως από τα αυτοκίνητα και ακόμη 140.000 βαρέλια από τα φορτηγά.

 Εργασία από το σπίτι έως και 3 ημέρες την εβδομάδα όπου είναι δυνατόν. Μία ημέρα την εβδομάδα θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 170.000 βαρελιών, ενώ τρεις πάνω από 500.000 βαρέλια.

 Απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στις πόλεις τις Κυριακές. Αν εφαρμοστεί στις μεγάλες πόλεις κάθε Κυριακή θα εξοικονομηθούν περί τα 380.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ αν εφαρμόσει μια Κυριακή τον μήνα 95.000 βαρέλια.

 Φθηνότερα μέσα μαζικής μεταφοράς και κίνητρα για μικροκινητικότητα, περπάτημα και χρήση ποδηλάτου. Θα εξοικονομηθούν 330.000 βαρέλια ημερησίως.

 Εναλλακτική πρόσβαση (μονά-ζυγά) των ιδιωτικών αυτοκινήτων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Θα εξοικονομηθούν περί τα 210.000 βαρέλια ημερησίως.

 Ενίσχυση της κοινής χρήσης αυτοκινήτου και υιοθέτηση πρακτικών μείωσης της χρήσης καυσίμου. Μια αύξηση περίπου 50% στη μέση πληρότητα αυτοκινήτου σε κάθε ένα στα 10 ταξίδια στις ανεπτυγμένες οικονομίες και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για τη μείωση της χρήσης καυσίμου αυτοκινήτου μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 470 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως βραχυπρόθεσμα.

 Προώθηση βέλτιστης οδήγησης σε φορτηγά και οχήματα διανομής αγαθών. Εξοικονομεί περίπου 320.000 βαρέλια ημερησίως βραχυπρόθεσμα.

 Ενίσχυση της χρήσης τρένων υψηλής ταχύτητας και νυχτερινών τρένων αντί για αεροπλάνα, όπου είναι δυνατόν (εξοικονόμηση 40.000 βαρελιών ημερησίως).

 Αποφυγή επαγγελματικών ταξιδιών με αεροπλάνο όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές (εξοικονόμηση περίπου 260.000 βαρελιών ημερησίως).

 Ενίσχυση της υιοθέτησης ηλεκτρικών και πιο αποδοτικών οχημάτων (εξοικονόμηση περίπου 100.000 βαρελιών ημερησίως).