Οργή λαού στη Σερβία κατά της εξόρυξης λιθίου

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Σερβίας, μπλοκάροντας δρόμους εις ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που καταγγέλλουν ως σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα στη χώρα.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει στην εταιρεία Rio Tinto να προχωρήσει σε εξόρυξη λιθίου έχει προκαλέσει κύματα οργής στη χώρας με τις κινητοποιήσεις να λαμβάνουν και αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε τεράστια διαδήλωση και αποκλεισμός της μεγάλης λεωφόρου και γέφυρας που συνδέει την πόλη με τα προάστια, ενώ σε άλλες πόλεις έγιναν μικρότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

«Επέτρεψαν σε ξένες εταιρείες να κάνουν ό,τι θέλουν στη γη μας. Μας έβαλαν στο πιάτο για όλους να έρθουν και να πάρουν ό,τι θέλουν» δηλώνει η 56χρονη οικονομολόγος Βλαντίσλαβα Τσβόριτς

Οι διαδηλώσεις, πάντως, έχουν και τη στήριξη ενός από τους πιο διάσημους Σέρβους του πλανήτη, του τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος έκανε ανάρτηση στο instagram με φωτογραφία της μεγάλης διαδήλωσης γράφοντας «Καθαρός αέρας, νερό και τρόφιμα είναι βασικά συστατικά για την υγεία. Χωρίς αυτά κάθε λέξη περί υγείας είναι χωρίς νόημα».

Οι κινητοποιήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων διαμαρτυριών την περασμένη εβδομάδα, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε μια συγκέντρωση στα δυτικά της χώρας προκαλώντας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για κινητοποίηση χούλιγκανς από την κυβέρνηση ώστε να καταπιέσουν το κίνημα.

Στην δυτική πόλη της Λόζνικα έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα λιθίου, βασικό συστατικό για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με την Rio Tinto (αγγλοαυστραλιανή εταιρεία) να αγοράζει γη και να περιμένει το πράσινο φως από το κράτος για να ξεκινήσει τις εξορύξεις.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται να επενδύσει 2,12 δισ. ευρώ στο πρότζεκτ αυτό, ωστόσο, επικριτές κατηγορούν τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι προετοιμάζει παράνομες αλλαγές χρήσης για εδάφη, αγνοώντας όλα τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.