Η Γερουσία της Ιταλίας καταψήφισε το νομοσχέδιο κατά της ομοφοβικής βίας

Η Γερουσία της Ιταλίας καταψήφισε το νομοσχέδιο κατά της ομοφοβικής βίας

Η Γερουσία 315 μελών ψήφισε με 154 κατά 131 την Τετάρτη για να μπλοκάρει τη συζήτηση για τον νόμο, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον ομοφυλόφιλο νομοθέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Alessandro Zan και είχε προηγουμένως εγκριθεί από την Κάτω Βουλή ενόψει μηνών. διαμαρτυρίες ακροδεξιών και καθολικών ομάδων.

Η Pina Picierno, μέλος του PD του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε την ψηφοφορία «μία από τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία της ιταλικής δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τα ακροδεξιά κόμματα που καταψήφισαν το νομοσχέδιο στην Βουλή, ο νόμος θα είχε καταστείλει την ελευθερία της έκφρασης και θα προωθούσε την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» στα σχολεία.

Τον περασμένο Ιούνιο, το Βατικανό έκανε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση καλώντας την ιταλική κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο λόγω ανησυχιών ότι θα παραβίαζε την «ελευθερία της σκέψης» της Καθολικής Εκκλησίας.

Η συζήτηση για την έγκριση του νομοσχεδίου, που θα οδηγούσε σε φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών σε άτομα που καταδικάστηκαν για τέτοια εγκλήματα και θα επέτρεπε την αύξηση της χρηματοδότησης για ομάδες που εργάζονται για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την παροχή βοήθειας σε άτομα που είναι θύματα, ήρθε μετά μια σειρά από επιθέσεις υψηλού προφίλ εναντίον ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων.

Οι ομάδες δικαιωμάτων λαμβάνουν εκατοντάδες αναφορές εγκλημάτων μίσους κάθε χρόνο, αλλά πολλές μένουν ατιμώρητες. Παρόλο που η Ιταλία ενέκρινε τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις πολιτών το 2016, η χώρα έχει μείνει πίσω από τους εταίρους της στην ΕΕ όσον αφορά τη δημιουργία μέτρων κατά της ομοφοβίας.

Οι προσπάθειες από διάφορες κυβερνήσεις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες να θεσπίσουν έναν παρόμοιο νόμο είτε καταπνίγηκαν είτε υπονομεύτηκαν, με οποιαδήποτε πρόοδο ή ακόμα και ουσιαστική συζήτηση που παρεμποδίζεται από μια φαλλοκρατική κουλτούρα, τον καθολικισμό και την υποστήριξη των ακροδεξιών κομμάτων.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία για την παρεμπόδιση του νομοσχεδίου χαιρετίστηκε από την ακροδεξιά Λέγκα και τους Αδελφούς της Ιταλίας του Ματέο Σαλβίνι, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Σαλβίνι είπε ότι «η αλαζονεία του PD και του M5S ηττήθηκε» και είπε ότι η συζήτηση πρέπει τώρα να ξαναρχίσει από ένα νομοσχέδιο της Λέγκας που επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης.

Η γερουσιαστής του League και ιδρύτρια της Family Day Simone Pillon είπε στο Facebook: «Αντίο, Ζαν. Υπάρχει ακόμα ελπίδα στην Ιταλία».

Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην ηγέτης του M5S, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «σαρώθηκε με μια επαίσχυντη μυστική ψηφοφορία», ενώ η ομάδα των Ρομά Gaynet είπε ότι ήταν ένα «χαστούκι στο πρόσωπο για την πλειοψηφία του πληθυσμού».

Ο ηγέτης του M5S και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε: «Αυτοί που χαίρονται για αυτή τη δολιοφθορά πρέπει να το εξηγήσουν στη χώρα».

«Ήθελαν να σταματήσουν το μέλλον. Ήθελαν να φέρουν την Ιταλία πίσω στην ιστορία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του PD, Ενρίκο Λέτα.