Εργασιακά δικαιώματα αποκτούν οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες στην Πορτογαλία

Εργασιακά δικαιώματα αποκτούν οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έκανε ένα βήμα πιο κοντά στο να αναγκάσει τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Uber και η Glovo, να απασχολούν ορισμένους από τους οδηγούς τους ως μέλη του προσωπικού τους με επίσημα συμβόλαια και παροχές, μετατρεπόμενη σε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που ρύθμισαν πρόσφατα θέματα της λεγόμενης οικονομίας ψηφιακών πλατφορμών, γνωστή και ως gig economy.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί καθώς η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζεται και από άλλα αριστερά κόμματ, ενώ εφόσον λάβει το πράσινο φως, θα είναι άλλη μια νίκη για τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και παροχές για τους εργαζομένους στην gig economy.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε τον Φεβρουάριο πως οι οδηγοί της Uber διαθέτουν εργασιακά δικαιώματα και, μερικούς μήνες αργότερα, η Ισπανία έδωσε στις εταιρίες διανομής φαγητού προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να προσλάβουν τους διανομείς τους.

Η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας Άνα Μέντες Γκοντίνιο είπε πως το νομοσχέδιο προβλέπει πως ένας εργαζόμενος σε ψηφιακή πλατφόρμα ανήκει στο προσωπικό της εταιρίας με επίσημο συμβόλαιο, όπου υπάρχει ένδειξη σχέσης ανάμεσα στην πλατφόρμα, τον εργαζόμενο που παρέχει την υπηρεσία και τους πελάτες. «Η καταπολέμηση της επισφαλούς απασχόλησης είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας», δήλωσε η Γκολντίνιο σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός Εργασίας είπε πως οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν επίσης «την υποχρέωση να ενημερώνουν με διαφάνεια την Αρχή Εργασιακών Συνθηκών και τους εκπροσώπους της για τα κριτήρια των αλγορίθμων και τους μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται».

Υπό πίεση προκειμένου να παρουσιάσει μια λύση που να καλύπτει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση νωρίτερα φέτος με σκοπό να προσδιορίσει το νομικό καθεστώς απασχόλησης των διανομέων και το πώς θα βελτιώσει της συνθήκες εργασίας τους, αναφέρει το Reuters, επισημαίνοντας πως η οικονομία των πλατφορμών αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 καθώς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν ανάγκη τη διανομή προϊόντων και φαγητού στα σπίτια τους και εκατομμύρια νέοι άνεργοι ήθελαν πολύ να εργαστούν.

Όμως πολλοί εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες λένε πως αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρίες που πληρώνουν χαμηλούς μισθούς, ενθαρρύνουν την πολύωρη εργασία, ενώ παρέχουν μικρή προστασία όσον αφορά την κοινωνική και την υγειονομική ασφάλιση, καταλήγει το Reuters.