Αφγανιστάν: Τρίτη ημέρα διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες τη μεταβατική κυβέρνησή τους, στην οποία δεν συμμετέχει καμία γυναίκα.

Διαδηλωτές βγήκαν για τρίτη συνεχή ημέρα στους δρόμους του Αφγανιστάν σήμερα, παρά τις απόπειρες των Ταλιμπάν να εκφοβίσουν όσους αντιτίθενται στο καθεστώς τους.

Μια ομάδα Αφγανών γυναικών από συνοικία της δυτικής Καμπούλ όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας Χαζάρα διαδήλωσε κατά της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν, φωνάζοντας «ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς γυναίκες αποτυγχάνει», την ώρα που πραγματοποιούσαν πορεία στην πόλη. Άλλες κρατούσαν πανό που έγραφε «εργασία, παιδεία και ελευθερία».

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες τη μεταβατική κυβέρνησή τους, στην οποία δεν συμμετέχει καμία γυναίκα. Εξάλλου στην κυβέρνηση δεν συμμετέχει και κανένα μέλος της μειονότητας των Χαζάρα, της τρίτης μεγαλύτερης στο Αφγανιστάν, η οποία διώκεται από τους Ταλιμπάν.

 
 Τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν σταματήσει να μεταδίδουν τις διαδηλώσεις, αφότου οι Ταλιμπάν συνέλαβαν για λίγο μια ομάδα δημοσιογράφων που κάλυπτε τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη κατά της παρέμβασης του Πακιστάν στα εσωτερικά του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την Αφγανική Ένωση Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων (AIJA), 14 δημοσιογράφοι –Αφγανοί και αλλοδαποί– συνελήφθησαν, όμως αφέθηκαν γρήγορα ελεύθεροι.

Επίσης χθες οι ισλαμιστές κατέστειλαν βίαια διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων της Χεράτ, της Γάζνι και της Φαϊζαμπάντ.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες στη δυτική επαρχία Χεράτ, σύμφωνα με τοπικό γιατρό, αφού οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους για να το διαλύσουν.

Ένας αριθμός διαδηλωτών συνελήφθη στη Γάζνι, σημείωσε τοπικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ειρηνικές διαδηλώσεις, μπορούν να το πράξουν αφού λάβουν άδεια από τις αρχές.

Ο Σαχίν ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές υβρίζουν τους ηγέτες τους προκειμένου να «πυροδοτήσουν διαμάχες».