Τη βίασαν, γέννησε νεκρό παιδί και τώρα τη φυλακίζουν για 30 χρόνια

Η 19χρονη Έβελιν Μπεατρίς Ερνάντες Κρουζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριάντα ετών με την κατηγορία του φόνου, επειδή δεν φρόντισε να έχει προγεννητική φροντίδα και γέννησε το παιδί της νεκρό. Η Κρουζ είχε πέσει θύμα βιασμού επανειλημμένα.

Αυτή η υπόθεση που έχει ξεσηκώσει νέες αντιδράσεις στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εξαιρετικά σκληρών και άδικων αποφάσεων της δικαιοσύνης κατά εγκύων.

Η Κρουζ καταδικάστηκε με την αιτιολογία ότι δεν είχε προγεννητική φροντίδα για την εγκυμοσύνη της, γεγονός που ισοδυναμεί για τη δικαιοσύνη με την κατηγορία του φόνου.

Όταν ήταν 18 ετών και ενώ βρισκόταν στο τρίτο της τρίμηνο γέννησε το παιδί της στο μπάνιο της νεκρό. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν εάν το παιδί γεννήθηκε νεκρό ή πέθανε μετά τη γέννα.  Η ίδια αναφέρει ότι δεν είχε καταλάβει ότι ήταν έγκυος. 

Είχε πέσει επανειλημμένα θύμα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης από ένα μέλος συμμορίας για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η Ερνάντες συνελήφθη μόλις η ασυνομία βρήκε το νεκρό έμβρυο στην τουαλέτα. Την κράτησαν δεμένη με χειροπέδες στο κρεβάτι του νοσοκομείου, ενώ οι γιατροί τη φρόντιζαν επειδή είχε σοβαρή αναιμία και λοίμωξη στο ουροποιητικό της σύστημα.

Η γυναίκα δικαστής δέχθηκε τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα πως η Ερνάντες δεν αναζήτηση προγεννητική φροντίδα γιατί δεν ήθελε το παιδί και το πέταξε στην τουαλέτα για να το σκοτώσει.

Μάλιστα, η δικαστής θεώρησε ότι η νεαρή είχε και συνεργό και επέρριψε ευθύνες και στη μητέρα της.

Σύμφωνα με την Μορένα Ερέρα, από την οργάνωση για την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων, η ετυμηγορία είναι βασισμένη σε προκαταλήψεις.

«Η καταδίκη της Εβελιν σε 30 χρόνια φυλακής δείχνει πως στο Ελ Σαλβαδόρ ασκείται η δικαιοσύνη, χωρίς αποδείξεις, χωρίς επαρκή στοιχεία» δήλωσε.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια από τις πέντε χώρες όπου η έκτρωση απαγορεύεται για οποιαδήποτε αιτιολογία, ενώ πολλές, φτωχές κυρίως, νεαρές γυναίκες έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση αφότου έχουν υποστεί επιπλοκές στη γέννα.

Η έκτρωση είναι παράνομη εδώ και είκοσι χρόνια στη χώρα, η οποία ταλανίζεται από εξαιρετικά υψηλή εγκληματικότητα και διαφθορά.Από efsyn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54