Αργεντινή: Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας

Για δεύτερη φορά μετά από 13 χρόνια η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Οι διαπραγματεύσεις της Αργεντινής για τη ρύθμιση του χρέους με δύο αμερικανικά hedge funds απέβησαν άκαρπες.

Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης της Αργεντινής να έρθει σε συμφωνία με δύο αμερικανικά hedge funds, NML Capital και Aurelius που αρνήθηκαν να δεχθούν το «κούρεμα» των ομολόγων, η οικονομία της χώρας τέθηκε σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισιλόφ χαρακτήρισε τα hedge funds ως «όρνια» και υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανέναν «εκβιασμό». Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» θα έχει πρακτικές συνέπειες και ποιες θα είναι αυτές. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι συνέπειες για την καπιταλιστική οικονομία της Αργεντινής δεν θα είναι τόσο έντονες σε σχέση με το 2001, αλλά κανείς δεν μπορεί να τις προδικάσει.

Μετά τη χρεοκοπία του 2001, η Αργεντινή ήρθε σε συμφωνία με τους δανειστές της για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ορισμένα hedge funds που αγόρασαν πολύ φθηνά τα «κουρεμένα» ομόλογα, απαίτησαν να αποζημιωθούν για το 100% της ονομαστικής αξίας αυτών των ομολόγων, βγάζοντας κέρδη έως και 1.600%.

Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστές που δέχθηκαν το «κούρεμα», χωρίς να αποπληρώσει τα hedge funds για το σύνολο του ποσού που διεκδικούν. Η συγκεκριμένη απόφαση επικυρώθηκε και από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, γεγονός που μπλοκάρει την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31/07/2014 - 16:38